FARC ve Kolombiya hükümeti’nin 52 yıllık savaşı bitiren barış anlaşması, halk oylamasına takıldı. Referandumdan yüzde 50,24 hayır oyu çıktı, barış anlaşması reddedildi.
Kolombiya'da dün halk oylamasına sunulan barış anlaşması reddedildi.
Bogota yönetimi ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan ve 52 yıllık iç savaşı bitirmek için atılan en ciddi adım olan anlaşma, 4 yıllık bir müzakere süreci sonunda, geçen hafta Küba'nın başkenti Havana'da imzalanmıştı.
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için ise referandumda onaylanması gerekiyordu.
Katılım oranının yüzde 40'ın altında kaldığı referandumda 13 milyon seçmen oy kullandı. Anlaşmaya "Hayır" diyenlerin sayısı, "Evet" diyenlerden yaklaşık 63 bin fazla oldu.
Cumhurbaşkanı Santos: Ateşkes yürürlükte
Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasının referandumda reddi sonrası FARC'la ateşkesin hala yürürlükte olduğunu söyledi. Juan Manuel Santos ayrıca istifa etmeyeceğini ve barış çabalarını sürdüreceğini belirtti.
FARC: Şiddete dönülmeyecek
"Timoşenko" olarak bilinen FARC lideri Timoleon Jimenez de sonuçtan üzüntü duyduğunu ancak şiddete dönülmeyeceğini kaydetti. Jimenez, savaşı sona erdirmeye kararlı olduklarını vurguladı.
FARC, referandum öncesinde de mağdurlara tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.
FARC 52 yıllık iç savaşın ardından silah bırakıp siyasi parti kurarak 6 ay içinde sivil siyasi sürece katılmayı planlıyordu.
"Hayır" kampanyasının başını çeken eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe, mevcut hükumeti FARC'a çok yumuşak davranmakla suçluyordu. FARC gerillalarına hapis cezası verilmesi gerektiğini savunan Uribe, gerilların siyasi sürece katılımına da karşı çıkıyordu.
Eski Başkan Yardımcısı Francisco Santos da anlaşmaya karşı çıkan kamptaydı.
Santos referandum sonucu hakkında "Bu daha kapsayıcı ve istikrarlı bir barış için kazanılmış bir zafer" yorumunu yaptı.