Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi’ne ait olan mezarlık arazisi, Vakıflar Genel Meclisi (VGM) kararıyla hayrattan akara çevrildi.
Beykoz Vakfı’nın başvurusu, 8 Ağustos Pazartesi günü VGM gündemine geldi. Talebin incelenmesinin ardından başvuruyu olumlu bulan meclis üyeleri, arazinin hayrattan akara dönüştürülmesini karara bağladı.
El konulmuş olduğu için uzun yıllar vakfın uhdesinde olmayan mezarlık arazisi, 2012’de VGM kararıyla vakfa iade edilmişti. Tapusu Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi Vakfı adına 34 bin 470 metrekare olarak tescil edilmiş olan arazinin üzerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2011’de yaptırdığı tören alanı, bir cami, bir okul ve üzerinden yol geçirilen bir bölümün yanı sıra çok sayıda işgal bulunuyor. Cami dışındaki devlet kurumlarına ait yapılar için vakıf tarafından açılan davalar devam ediyor.
Arsanın nasıl değerlendirileceği meçhul
1951’den bu yana mezar olarak gömü yapılmadığı için arazinin akar olarak kullanılmasının önünde hiçbir engel bulunmuyordu. Ancak bu aşamadan sonra arsanın nasıl değerlendirileceğine dair henüz bir açıklama yapılmış değil.
2012’de tapu iadesi gerçekleştikten sonra vakıf, Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı’yla üst kullanım hakkı için bir protokol imzalamıştı. İmzalanan protokolde araziden elde edilecek gelirin %70’i okulu olan vakıflara, %15’i Patrikliğe, %5’i Beykoz Surp Nigoğayos Kilisesi Vakfı’na, %10’u ise Surp Pırgiç Hastanesi’ne tahsis edilecekti. Bu durum Ermeni toplumunda büyük beklentilere neden olurken, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın müdahalesiyle Beykoz Vakfı, protokolleri tek taraflı olarak iptal etti. Geçtiğimiz aylardaysa Patrikhane’nin kurduğu Hovakim 1461 Vakfı ile sözleşme imzalanarak arazinin kullanımı bu vakfa verilmişti. Hovakim 1461 Vakfı’nın araziyi nasıl değerlendireceği ve elde edilecek gelirin nasıl kullanılacağı halen bilinmiyor.