Bozdağ: Bu millete soykırım iftirası yapmak, iftiraların en büyüğüdür

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni yayınlanan Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunda geçen “Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı'nın 100. yılında, 10 Nisan 2015'teki kararını gözönüne alarak” cümlesine tepki gösterdi. Bozdağ, “Öte yandan Ermeni soykırım iftiralarını rapora koymak AP'nin yakın zamana kadar hiç yapmadığı bir şeydi” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da bu ifadeler nedeniyle raporu reddedeceklerini söylemişti.

Katıldığı bir televizyon programında AP'nin Türkiye raporunu değerlendiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Maalesef AP'nin son zamanlardaki raporları çok net bir biçimde Türkiye'ye karşı bilinçli aleyhte hazırlanmış raporların parlamento tarafından onaylanması suretiyle ortaya çıkıyor. Kesinlikle adil değil, objektif değil, açıkça taraf raporlardır" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı üye Kati Piri tarafından hazırlanan Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunun maddeleri dün Genel Kurul’da tek tek oylandı ve raporun tamamı 133’e karşı 375 oy ile kabul edildi. Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen raporda Türkiye basın özgürlüğü, kadın hakları, yargı bağımsızlığı ve göçmen krizi gibi başlıklarda ciddi biçimde eleştiriliyordu. 

Bozdağ: İftiraların en büyüğü

Bakan Bozdağ, raporda geçen “Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı'nın 100. yılında, 10 Nisan 2015'teki kararını teklifini göz önüne alarak” cümlesinden yola çıkarak “Öte yandan Ermeni soykırım iftiralarını rapora koymak AP'nin yakın zamana kadar hiç yapmadığı bir şeydi” ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti: “Birdenbire bu iftiraları getirip koyuveriyor. Bu konu Avrupa Parlamentosu'nun konusu değil, bu siyasetin de karar vereceği bir konu değil. Türkiye çok net söylüyor. Bizim arşivimiz açık, kaynaklarımız açık, tarihçiler bakıp incelesinler. Bu millete soykırım iftirası yapmak, iftiraların en büyüğüdür. Eleştirileri yanlı eleştiriler olarak görüyorum. Avrupa'daki uygulamalara bakalım, bir de Türkiye'deki uygulamalara bakalım.”

Raporda Avrupa Parlamentosu’nun 15 Nisan 2015'te 'Ermeni Soykırımı'nın parlamento tarafından kabul edildiği bilgisine yer verilerek, rapor yazılırken bunun da göz önüne alınması gerektiğine dikkat çekiliyordu. Ancak rapor içerisinde Ermeni Soykırımı ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmuyor ve sadece Ermenistan - Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi gerektiği çağrısı yapılıyor.

Bozkır: Soykırım ifadesi nedeniyle reddedeceğiz

“Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri”, “Hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hakları ve temel hak ve özgürlükler”, “Barış süreci ve Türkiye’nin güneydoğusundaki durum”,  “AB ve Türkiye’nin sığınmacı ve göçmen krizindeki işbirliği” ve “Kıbrıs konusu” başlıklarından oluşan raporda bu beş başlık üzerinden değerlendirme yapılıyor ve AB açısından kilit alanlarda Türkiye’nin Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığı ve bu alanlarda gerileme yaşandığı vurgulanıyordu.

Öte yandan, Avrupa Birliği Birliği Volkan Bozkır, bugüne kadarki en sert Avrupa Parlamentosu raporlarından birisi olarak kabul edilen raporu “yok hükmünde”  sayacaklarını ve iade edeceklerini açıklamıştı.  Bozkır, “AP raporunda Türkiye’den Ermeni iddialarının tanınması isteği nedeniyle bu raporu da yok sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek.” Bozkır, geçen yılki raporun 1915 için ‘soykırım’ denmesi nedeniyle reddedildiğini anımsatarak, bu yılki raporu da aynı sebeple yok hükmünde kabul ettiklerini öne sürmüştü.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında