SOYKIRIM
Ermenistan Ezidi soykırımını tanıdı
Ermenistan Parlamentosu, Irak’ta Ezidilere karşı işlenen suçların soykırım olduğunu tanıyan yasa tasarısını kabul etti.
Dilde değişimle, adalet ve ceza sorunları aşılabilir mi?
Buenos Aires’deki AGBU Merkezi’nde, Luisa Hairabedian Vakfı’nın işbirliğiyle 18 Kasım 2017’de düzenlenen konferansta Zoryan Enstitüsü’nün müdürü K.M. Greg Sarkissian bir konuşma yaptı. Sarkissian’ın bu konuşması aynı zamanda Enstitü’nün Akademik İdare Heyeti üyesi Prof. William Schabas’ın yayınlarını temel alıyor. Ermeni Soykırımı sonrasına yönelik hukuki tartışmalara dair bir değerlendirme özelliği taşıyan ve “insanlığa karşı suç” kavramı üzerinde durmanın yeni yollar açabileceğini savunan bu konuşmanın Türkçesini paylaşıyoruz.
Mladiç'e Srebrenitsa'da soykırım suçundan müebbet
Beş senedir Lahey’de devam eden davada bugün karar açıklandı. Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç Serebrenitsa soykırımdan suçlu bulundu.
Ermenistan İsrail’den soykırımı tanımasını bekliyor
Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan’ın, İsrail'e geçen hafta yaptığı resmi ziyaret ve görüşmeler esnasında ele alınan konular hala gündemdeki yerini koruyor. Nalbandyan gezide İsrail’in Ermeni soykırımını tanımasını talep etti.
Taner Akçam'a ‘Soykırımsız Dünya’ Örgütü'nden ödül
Tarihçi Taner Akçam, ‘Soykırımsız Dünya’ (World Without Genocide) örgütü tarafından onur ödülüne layık görüldü.
Garo Paylan: Bu tarihi hatadan dönelim
HDP Milletvekili Garo Paylan geçtiğimiz haftalarda TBMM’de yaptığı konuşmada “soykırım” kelimesi kullanınca 3 birleşim ceza almış, sözlü sataşmalara maruz kalmış, sözleri de tutanaklardan çıkarılmıştı. Paylan konuşmanın öncesi ve sonrasını, konuşmayla ne murad ettiğini Agos için kaleme aldı.
Anayasa görüşmelerinde utanç anları
Anayasa görüşmeleri sırasında HDP Milletvekili Garo Paylan ezilen halkların uğradığı soykırım ve katliamlardan söz edince Meclis Başkanvekili konuşmayı kesti. Oturum arasında üç parti uzlaşıp konuşmayı kınadı, Paylan’a üç birleşimden atılma cezası verildi, 'soykırım' ifadesi tutanaktan çıkarılırdı
‘Ermeni ruhunun kurnası İstanbul’ ve Şahan Şahnur’un dönüşü*
Ermeni edebiyatı, tarihi boyunca üzerinde var olduğu coğrafyalarla ilgili olarak farklılık göstererek değişik hallere büründü. Ermeni kimliği, dili ve bu bağlamda ‘kaybedilmiş vatan’ın çokça tartışıldığı günümüzde edebiyat eleştirmeni Sevan Değirmenciyan, Ermeni edebiyatının başlangıç tarihi, İstanbul-Diaspora ikilemi başta olmak üzere sadece edebiyatın değil, kimliğin de parçası olan temel tartışmaya çarpıcı sorularla katkı sunuyor.
Almanya tarihiyle yüzleşmeyi Herero Soykırımı’yla sürdürüyor
Alman hükümetinin, Ermeni Soykırımı tasarısının ardından Namibya’da yaşananları da soykırım olarak değerlendirmesi konusunu Herero Soykırımı’nı çalışan Hamburg Üniversitesi’nden tarihçi Prof. Jürgen Zimmerer’le konuştuk.
Almanya hükümeti Namibya'da soykırımı kabul etti
Almanya hükümeti, 1904-1908 yılları arasında Alman askerleri tarafından yapılan katliamın soykırım olduğunu kabul etti.