Ana akım medyada, Tarihî Kadıköy Çarşısı’ndaki tarihî dokunun kaybolduğuna dair çok sayıda haber yer alırken, buradaki dükkânların çoğunun Ermeni ve Rum vakıflarına ait olduğunun özellikle vurgulanması dikkat çekti.
Borçlar Kanunu’nun 347. maddesinde 10 yıllık kiracıların gerekçesiz tahliye edilmesinin önünü açan değişikliğin 2012 yılında yapılmasından bu yana birçok tarihi dükkân tahliye edildi. Bu yönüyle tartışmalara yol açan uygulama, Tarihî Kadıköy Çarşısı’ndaki dükkânlar için alınan tahliye kararlarıyla bir kez daha gündeme geldi. Ana akım medyada, Çarşı’daki tarihî dokunun kaybolduğuna dair çok sayıda haber yer alırken, buradaki dükkânların çoğunun Ermeni ve Rum vakıflarına ait olduğunun özellikle vurgulanması dikkat çekti.
‘Kanuni sorumluluğumuz’
Bu haberler üzerine görüşüne başvurduğumuz Kadıköy Surp Takavor Kilisesi Vakfı yöneticileri haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kadıköy Çarşısı’nda envanterlerine kayıtlı kilisenin çevresinde bulunan 16 dükkân olduğunu belirten Yönetim Kurulu üyesi Sarven Sertşimşek şöyle konuştu:“Medyada yer alan haberlerin tamamı spekülasyon. Bugüne kadar sadece bir dükkânla sorun yaşadık; onun dışında, vakfın sorun yaşadığı kiracı yok. Tamamen Vakıflar Kanunu’na uygun olarak hareket ediyoruz. Kanunda vakfımızı zarara uğratamayacağımız yazıyor. Dolayısıyla değerinde kira toplamak bizim kanuni görevimiz. Aksi takdirde vakfımızı zarara uğratmış oluruz. Kira artışı zaten mahkeme kararlarına bağlı olan bir uygulama. Vakıf olarak kanunun bize verdiği hakları kullanıyoruz.”
‘Kötü niyet var’
Vakfın emlaktan sorumlu yönetim kurulu üyesi Arman Hilkat ise, yaşananları şöyle aktardı: “Söz konusu kiracı (Brezilya Kurukahvecisi) haberlerde belirtildiği gibi 96 yıllık bir kiracı değil, 36 yıldır kiracımız. Çarşıdaki rayicin çok altında kira verdikleri için kendileriyle birkaç yıl önce sözlü olarak görüştüm. Ancak bunu kabul etmediler. Biz de kanuni süreci başlattık. Öte yandan bahsi geçen kiracının, Çarşı’da iki dükkânı var. Biri dükkânının yanında boş duruyor, öteki ise hemen karşısında, meyhane olarak kiraya verilmiş. Kendi dükkânından günün değerine uygun kira alırken vakfımıza ait mülkte düşük kirayla devam etmeye çalışması kötü niyeti ortaya koyuyor. Ayrıca, görüşmelerimizde sağlık sorunları nedeniyle çalışmaya devam etmeyeceğini söylemişti. Ancak böyle bir yola gitti. Beş yıldır vakıfta görev yapıyorum; bugüne dek böyle bir sorunla karşılaşmamıştık.”