Güneydoğu’daki sokağa çıkma yasakları sırasında öldürülen yaklaşık 50 kişinin cenazesi çatışmalardan dolayı gömülemiyorken, dün yönetmelikte yapılan bir değişiklikle “kimliği tespit edilmiş olsa bile yakınlarının üç gün içinde almadığı cenazeler gömülmesi için belediye veya devlet makamlarına teslim edilmesi ve cenazelerin tören yapılmadan kimsesizler mezarlığına gömülmesinin" önü açıldı.
Diyarbakır, Şırnak ve Mardin’in ilçelerinde devam eden operasyonlar ve çatışmalarda hayatını kaybeden birçok kişinin cenazesi sokağa çıkma yasakları nedeniyle defnedilemiyor. Bazı cenazeler sokaktan bile alınamazken, bu ilçelerde ölen 50 kişinin cenazesi gömülmek için bekletiliyor. Devlet ve Kürt siyaseti arasında ciddi bir sorun yaratan cenazelerin gömülememesi, dün Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde ani bir değişikliğe neden oldu. Adli Tıp Kurumu Kanunu Yönetmeliği’nde yapılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre üç gün içinde morgdan alınmayan cenazelerin, belediye veya mülki amire teslim edilerek gömülmesi kararlaştırıldı. Yeni yönetmelik maddesine göre, kimliği tespit edilmiş olsa bile yakınlarının üç gün içinde almadığı cenazeler gömülmesi için belediye veya devlet makamlarına teslim edilecek ve cenazeler tören yapılmadan kimsesizler mezarlığına gömülecek.
Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğin tam metni şöyle:
“1/7/2004 tarihli ve 25539 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adlî Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendinde yer alan ‘belediyeye teslim edilir’ ibaresi ‘belediyeye veya mülki idare amirliğine teslim edilir. Kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından üç gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilir’ şeklinde değiştirilmiş ve aynı bende ‘cevap verilmeyen’ ibaresinden sonra gelmek üzere “veya cevap verilmesine rağmen ailesi, yakınları veya yetkili temsilciliklerce üç gün içinde teslim alınmayan” ibaresi eklenmiştir.”