Geçtiğimiz pazar yapılan madağ öncesi Agos'u ziyaret eden Topkapı Surp Nigoğayos Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, Levon Vartuhyan okulunun durumuyla ilgili bilgiler verdi.
Levon Vartuhyan’ın 80 öğrencisi olduğunu belirten Vakıf Başkanı Murat Çakan, bu yıl 17 yeni kayıt aldıklarını, en önemli kazanımın ise anaokulunun yeniden düzenlenmesi olduğunu belirtti: “Hayırsever Parseğ Saraylı’nın desteğiyle anaokulundaki her şey yenilendi. Yeni bir kış bahçesi yapıldı. Bu bölümün de anaokuluna eklenmesiyle, okul öncesi eğitim çağındaki çocuklarımız modern ve ferah bir ortama sahip oldu.”
‘Misyonumuz iyi anlaşılmalı’
Vakfın eski başkanı Monik Ergan’ın 11 yıl sürdürdüğü görevi bırakmasının ardından vakıf başkanı olan Çakan ise şunları söyledi: “Mevcudun düşük olması nedeniyle, okulu açık tuttuğumuz için zaman zaman ağır eleştirilere maruz kalıyoruz. Bu yüzden, Levon Vartuhyan’ın misyonunun iyi anlaşılması gerekiyor. Bayrampaşa, Çekmece, Şirinevler gibi ücra semtlerden Ermeni ailelerin çocuklarını bulup okulumuza kazandırıyoruz. Kimi zaman devlet okullarında okuyan öğrencileri buluyor, onların Ermeni kültürü ve diliyle tanışmalarını sağlıyoruz. Mesela ben 50 yıl önce Diyarbakır’dan geldim. Anadolu’dan o dönemde İstanbul’a gelen birçokları gibi benim için de Karagözyan sıcak bir yuva olmuştu. Bana göre o zaman Karagözyan ne idiyse bugün Levon Vartuhyan o. Bu misyonun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hesap cetvellerinde bunun karşılığı bulunamaz. Elimizden geldiği kadar, bu okulu ayakta tutmak için çaba sarf edeceğiz.”
TEOG’da ilk iki Levon Vartuhyan’dan
Okuldaki eğitim düzeyinin diğer okullardan geride olmadığını belirten Yönetim Kurulu üyesi Markırit Nalbantkazaroğlu da, “Okulumuzun elde ettiği başarılı sonuçları çok fazla gündeme getiremiyoruz. Bu yıl TEOG’a Ermeni okullarından giren öğrenciler arasında ilk iki sırayı okulumuzdan öğrenciler aldı” dedi. Bezciyan Okulu’yla birleşme konusunda da velilerin görüşüne başvurduklarını söyleyen Nalbantkazaroğlu, bazı velilerin böyle bir durumda çocuğunu devlet okuluna kaydettireceğini, bazılarının da okutmayacağını söylediklerini, kimsenin bu birleşmeye yanaşmadığı için bunu gündemden çıkardıklarını belirtti. Yönetim Kurulu üyesi Nıvart Barın, Levon Vartuhyan’da ailelerin sağlayamadığı sıcaklığı sunduklarını ifade ederken, Rakel Yasgüçlükal, “11 yıl önce Yönetim Kurulu’na girene kadar Topkapı’nın nasıl bir okul olduğunu bilmiyordum. Bugün geçmiş mezunlarının Vartuhyan’a bağlılıklarını gördüğümde okulun nasıl bir misyonu sürdürdüğünü çok iyi anlıyorum. Toplumumuzun da bunu kavramasını temenni ediyorum” dedi.
530 bin TL açık
Levon Vartuhyan’ın toplam bütçesinin 1 milyon 200 bin lira olduğunu belirten Murat Çakan, “Özel okullara teşvik kapsamında yapılan devlet yardımının yanı sıra en önemli destekçimiz olmayı sürdüren hayırsever Erol Ergan ve Parseğ Saraylı’nın bağışları, bütçemizin önemli bir kısmını karşılıyor” dedi. Bu yıl için öngörülen bütçe açığının 530 bin TL olduğunu kaydeden Çakan, madağda toplumun desteğini beklediklerini söyledi. Vakıf Başkanı, “Cenazelerde, cemaat üyelerinin kurumlara bağış yapmasını sağlayan ‘İtimat Bürosu’nun listelerinde, Levon Vartuhyan’ın çok tercih edildiğini görüyoruz. Bu da toplumun okulumuza teveccühünü gösteriyor. Beklediğimiz desteği bulacağımıza inanıyorum” dedi.