Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Alaca köyünde 1993 yılında 11 köylünün öldürülmesine ilişkin emri vermekle suçlanan emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün yargılandığı davaya devam edildi. Mahkeme, hakkında müebbet hapis cezası istenen sanık Yavuz Ertürk’ün tutuklanması talebini reddetti.
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, tutuksuz sanık Yavuz Ertürk ve mağdur ailelerin avukatları katıldı. 28 Kasım’da Diyarbakır’da katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, mağdur ailelerin avukatlarından biriydi.
Duruşmaya HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, CHP İstanbul Milletvekili Şenal Sarıhan ve KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de katıldı.
Duruşmada gözaltına alındıktan sonra kaybedilenlerin yakınlarının takın olarak beyanları alındı. Mağdur avukatlarından Oya Aydın, mağdurlara sanık gibi davranıldığına dikkat çekti. Ertürk’ün tutuklanmasını talep eden Aydın, “Bütün deliller mahkumiyete elverişlidir. Tutuklama kararı için cinayet anını gösteren film mi izletmemiz gerekir?” dedi.
Sanık avukatları o dönem görev yapan Korgeneral Hasan Kundakçı’nın dinlenmesini istedi.
Tutuklama talebini reddeden mahkeme, operasyon kayıtları için Kara Kuvvetleri Komutanlığı Arşiv Bölümü'ne yazı gönderilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, o dönemde görev yapan emekli Korgeneral Hasan Kundakçı'nın bilgisine başvurulması ve tanık olarak dinlenmesine de karar verdi.
Bir sonraki duruşma 7 Mart 2016’ya ertelendi.
AİHM mahkum etmişti
Bolu Tugayı tarafından 8-25 Ekim 1993 tarihleri arasında yürütülen operasyonlar sırasında gözaltına alınan Abdo Yamık, Celal Aydoğdu, Mehmet Salih Akdeniz, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Nesrettin Yerlikaya ve Ümit Taş en son bir askeri helikoptere bindirilirlerken görüldü.
Bu 11 kişiden bir daha haber alınamadı. Ailelerin resmi makamlara yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. 1994 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuran aileler davayı kazandı. AİHM, yaşama hakkı, işkence yasağıyla kişi özgürlüğü ve güvenliğinin ihlal edildiğine hükmederek Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm etti.
Kemikleri bulundu
Gözaltında kaybedilen 11 kişinin kemikleri, 5 Kasım 2004 tarihinde Alaca köyünde bulundu. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen rapor da kemiklerin köylülere ait olduğunu ortaya koydu.
Olayla ilgili olarak Diyarbakır savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, 2013 yılında kabul edildi. Yavuz Ertürk hakkında 11 kez müebbet ve 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Dava, ‘güvenlik’ gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi.