Avukat Bakırcıoğlu, Engin Dinç'in ifadesini değerlendirdi: "Trabzon İl Emniyet'in sorumluluğu bertaraf edilemez"

Hrant Dink cinayetinin işlendiği 2007 yılında Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü görevinde bulunan, şu anda ise Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç, dokuz sene sonra ilk defa şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

Dinç, "Yasin Hayal'in ‘Hrant Dink'e yönelik bir eylem gerçekleştirebileceği, yapı olarak bu kapasitede olduğu' değerlendirmesiyle, gecikmeye mahal vermeden aynı gün gereği için İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne bilgi için de İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderilmiştir" dedi.

Dinç'in ifadesinin ayrıntıları, bu gün Zaman Gazetesi'nde yayımlandı. Dinç ifadesinde, İstanbul'u hem telefonla hem de yazıyla uyardıklarını söyledi, " konuyu telefonla arayarak şifahen de söyledim Tuncel'den Dink suikastına ilişkin en önemli bilgiyi 15 Şubat 2006'da aldık. Bu bilgiyi 17 Şubat 2006'da rapora dönüştürerek Ankara ve İstanbul'a ilettik” diye konuştu.

Dinç ifadesinde Dink davası sanıklarından Erhan Tuncel'i kendi talebi ve Ramazan Akyürek'in onayıyla yardımcı istihbarat elemanı olarak kullandığını söyledi. Engin Dinç, “Yasin Hayal'in Hrant Dink'e yönelik bir eylem yapmayı planladığı hususu Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün 17 Şubat 2006 tarih ve 027248 sayılı yazısı ile gereği için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bilgi için İstihbarat Daire Başkanlığı'na bildirildi. Ayrıca İstanbul İstihbarat Şube Müdürü'nü telefon ile arayarak konuyu kendisine şifahen bildirdim” dedi. 

"Tuncel ile makamımda görüştüm"

Dinç, şunları anlattı: “Erhan Tuncel'in, buluşmalara zaman zaman gelmediği, bazı bilgileri sakladığı yönünde kendisini çalıştıran arkadaşların şikâyetlerinin olduğunu hatırlıyorum. Hatta, Yasin Hayal'in Hrant Dink'e yönelik eylem hazırlığında olduğunu öğrendiğimiz andan itibaren, Tuncel'i şubeye usulüne uygun olarak çağırarak kendisini çalışmalarda daha dikkatli ve tutarlı olması konusunda bizzat ben kendim uyardım. Yasin Hayal'i çok dikkatli izlemesini elde ettiği tüm bilgileri ivedi bir şekilde ilgili personele iletmesini istedim. Ayrıca Tuncel'den Yasin Hayal'i eylemden vazgeçirmesi yönünde telkinde bulunmasını da istedim. 

Yasin Hayal'in ‘Hrant Dink'e yönelik bir eylem gerçekleştirebileceği, yapı olarak bu kapasitede olduğu' değerlendirmesiyle, gecikmeye mahal vermeden aynı gün gereği için İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne bilgi için de İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderilmiştir. Ayrıca konuyu telefonla arayarak şifahen de söyledim Tuncel'den Dink suikastına ilişkin en önemli bilgiyi 15 Şubat 2006'da aldık. Bu bilgiyi 17 Şubat 2006'da rapora dönüştürerek Ankara ve İstanbul'a ilettik.”

Avukat Bakırcıoğlu: Trabzon İl Emniyet görevlileri cinayeti olanaklı hale getirdi 

İfadeyi Agos'a değerlendiren Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu şunları söyledi:

"Engin Dinç, Hrant Dink cinayetine ilişkin tasarıyı 17 Şubat 2006 tarihinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne bildirdiklerini ve İstanbul İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Gülere telefon ile de ayrıca bilgi aktardığını beyan etmiştir. Hrant Dinke yönelik tehdit atmosferini ve ayrıca Hrant Dinkin öldürüleceğini bilen Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler başta olmak üzere İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri elbette Hrant Dinke yönelik koruma tedbirleri alınmamasında ciddi sorumluluk sahibidirler. Bu husus olgularla sabittir ve tartışma dışıdır. Fakat yine tartışma dışı olan bir diğer husus Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin de Dink cinayetini tasarlayan örgüte cinayet öncesi operasyon yapmadıkları ve bu tutumları ile Hrant Dinkin öldürülmesini olanaklı hale getirdikleridir. Bu nedenlerle Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri ve Engin Dinç, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünün koruma tedbiri almadıkları gerçeğine dayanarak sorumluluklarını bertaraf edemezler." 

“Ses getirici eylem”

Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, Hrant Dink’in öldürüleceğine yönelik istihbaratı 2006 yılında İstanbul Emniyeti’ne, suikast girişimi değil, “ses getirici eylem” olarak rapor etmişti. Cinayetin planlayıcısı olarak yargılanan Erhan Tuncel’i de yardımcı istihbarat elemanı yapan isim olan Dinç, cinayetten sonra önce Afyon İstihbarat Müdürü olmuş; 30 Nisan 2013’te Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na atanmıştı. Atamadan beş ay sonra, Dink davası soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ve bugün üstlerini suçlayan polis Muhittin Zenit de Engin Dinç’in özel kalem müdürlüğüne atanmıştı. 

Cinayet kapsamında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından da dinlenen Engin Dinç, komisyona verdiği ifadede, “Biz görevimizi yaptık. Aynı gün İstanbul İstihbarat Müdürü’nü de arayarak konuyu aktardım. Ses getirici eylem denildiğinde bunun ne olduğu bellidir' demişti.

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında