Hopa, son yılların en ağır felaketlerinden biriyle karşı karşıya. Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, çarpık yapılaşmanın bu faciayı ortaya çıkardığını belirterek meslek odalarının uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, Hopa’da yaşanan faciayı Agos’a değerlendirdi.
Dünyanın her yerinde aşırı yağışların olabildiğini ve bunların küresel iklim değişikliği kaynaklı olduğuna dair ciddi bilimsel uyarıların olduğunu belirten Bozoğlu, Türkiye’nin gerekli önlemler almadığını, risk yönetiminin olmadığını söyledi. Bozoğlu, BM’nin konuya dair çok açık raporları olduğuna işaret etti.
Karadeniz’de çarpık kentleşmenin inanılmaz boyutlarda olduğunu ve İstanbul’dan daha kötü bir plansızlık olduğuna vurgu yapan Bozoğlu, “Hopa’da şunu gördük ki Karadeniz’in tamamında bizim en büyük hatamız afeti yönetmeye çalışıyoruz. İnsanları kurtarmaya çalışıyoruz. Riski yönetmiyoruz. Riski yönetemediğimiz için bu noktaya geliyoruz.”
Yağış debisinin yoğunluğundan bu durumun ortaya çıktığı yönündeki açıklamalara da tepki gösteren Bozoğlu, “Yağmur yağdı diye böyle oldu diyemezseniz. Bu tür yağışlar olabilir ama su yatağını bulmalıdır. Su yollarının akış yönlerine bina yaparsanız, yol yaparsanız, dere yataklarını daraltırsanız, plansız bir yapılaşma devam ederse, bunun sonucu bugün yaşananlar olur. Hopa’da gördük. Dere yataklarında, dere kenarlarında inanılmaz çarpık bir yapılaşma var.”
‘Uzmanların katılımı engelleniyor’
Meslek odalarının aynı zamanda denetim yetkileri olduğunu ancak AKP döneminde bu denetim yetkilerinin ellerinden alındığını belirten Bozoğlu, uzmanların denetim süreçlerine sağlıklı bir şekilde katılamadıklarını vurguladı.
“Meslek odaları, üçüncü göz olarak değerlendirme süreçlerine katılmalıdır. Bu süreçler by-pass edildi. Bürokratik engel olarak göründü. Bir yandan her şey özel sektöre geçiyor ve sonra denetim yaptırmıyorsunuz. Çevresel etki değerlendirme süreçleri by-pass ediliyor. Kontrollerin çok doğru yapılması lazım. Bu bölgede bütüncül olarak planlama yapılması gerekli. Küçük küçük onlarca proje yapılıyor. Planlama aşamasında çevresel değerlendirmeler yapılmıyor.”
Uyarmıştık
Karadeniz sahil yolunun yıllarca sıkıntılı olduğunu söylediklerini hatırlatan Bozoğlu, şunları söyledi,
“Dere denize ulaşmaya çalışır. Derenin suyunu denize ulaştıramasanız sıkıntı olur. Karadeniz sahil yolu da plansız yapıldı. Hopa’da da plansız yapılaşma var. Özellikle Doğu Karadeniz’de böyle. Su akış yönlerine bina yapılmasına izin verilmiş. Bu tür felaketler aratacak. Daha büyüklerine gebeyiz. Özellikle Karadeniz’İn tamamı büyük risk altında. Yağış rejimleri artarak devam edecek. ”