Mardin Artuklu Üniversitesi’nde altı senedir devam eden Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı yüksek lisans bölümünün ardından, edebiyat fakültesi bünyesinde Süryani dili ve edebiyatı lisans bölümü hazırlıklarına başlandı. 2016’da öğrenci alımına başlayacak olan fakülte için müfredat hazırlıkları devam ediyor. Bir sonraki aşama Ermeni Dili ve Edebiyatı ile ‹brani Dili ve Edebiyatı bölümlerini açmak olacak. Fakültenin tek ihtiyacıysa Ermenice bilen Ermeni akademisyen bulmak.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yer alan Süryani, Arapça ve Kürtçe dilleri ve kültürleri anabilim dallarındaki lisansüstü bölümünün ardından bu sefer Edebiyat Fakültesi’nde “Süryani Dili ve Edebiyatı Bölü-mü’nü açarak, Türkiye’de ilk defa lisans düzeyinde Süryanice eğitimin önünü açıyor. |
Teşvik amaçlı
Sabro Gazetesi’nde yer alan habere göre, yüksek lisans ve lisans programlarıyla, dünyada ‘Semitik Araştırmalar ve Diller’ adı altında öğretilen Süryani dilini doğduğu ve konuşulduğu bölgede ihya etmek ve bu dille yeniden akademik araştırmalar yapmaya teşvik etmek amaçlanıyor.
Agos’a konuşan Süryani Dili ve Edebiyatı bölüm başkanı Doç. Dr. Mehmet Sait Toprak, 2016-2017 döneminde yaklaşık 20 öğrenciyle başlayacak lisan bölümünün müferdatında Süryani dilinin yanı sıra kültürüne dair de pek çok dersin olacağını söylüyor: “Edebiyat fakültesinin lisans programında Süryani diline has dersler olacak. Ayrıca Süryani tarihi ve kültürüyle ilgili dersler de yer alacak.
Uzman aranıyor!
Artuklu Üniversitesi yönetiminin bir sonraki hedefiyse önümüzdeki öğretim yılında Ermeni Dili ve Kültürü ile İbrani Dili ve Kültürü bölümlerini açmak. Toprak, Ermenice bölümü için hoca arayışına devam ettiklerini, gerekli hoca sayısına ulaşmaları halinde müfredat çalışmalarına başlayacaklarını ifade ediyor: “ Ermenice uzmanı, doktora yapmış veya doçent düzeyinde hoca bulamıyoruz. Bununla ilgili yurtdışında veya Türkiye’den hoca arayışına devam ediyoruz. 1 Ekim’de başvuru dosyasını YÖK’e gönderip hoca arayışlarını hızlandırmayı planlıyoruz.
Üniversitede altı senedir devam eden yüksek lisans bölümü kapsamında şu an 17 öğrenci eğitim görüyor. Onlardan biri de Sami Kawme Dik. İki yıldır yüksek lisans öğrencisi olan Dik, şimdilerde Turabdin’deki Süryani kiliselerinin envanterini çıkardığı tezini hazırlıyor. Derslere Kürt, Türk ve Arap gibi farklı milletlerden öğrencilerin katıldığını söyleyen Dik, lisans bölümünün açılmasıyla, yüksek lisansını almış öğrencilerin de bölümde ders vermeye başlayabileceğini ifade ediyor.