Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Eski mezar taşlarının, yıllar öncesi ortadan kalkan mezarlıklara ait olduğunu, bu mezar taşlarının da geçmiş yıllarda ilçenin kanalizasyonundaki bazı yerlerde kapak olarak kullanıldığını söyledi.
Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından yapılan su arıza kazısı çalışmaları sırasında, Ermenilere ait mezar taşları bulundu. Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, bu mezar taşlarının geçmiş yıllarda ilçenin kanalizasyonundaki bazı yerlerde kapak olarak kullanıldığını söyledi. Uzmanlar, mezar taşlarının kültürel bir miras olduğuna dikkat çekiyor.
Başkan açıkladı
TESKİ Malkara Şube Müdürlüğü ekipleri, Hacıevhat Mahallesi, Zülfikarağa Sokak’ta meydana gelen bir su arızası için kazı çalışması başlattı. Kazı çalışması sırasında bir mermer taşa rastlayan TESKİ işçileri, taşı kırmadan çıkarmayı başardı. Yapılan kazıda yedi adet mezar taşı bulundu. İşçiler, belediye yetkililerine haber verdi. Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Anadolu Ajansı’na konuya ilişkin açıklama yaptı. Eski mezar taşlarının, yıllar öncesi ortadan kalkan mezarlıklara ait olduğunu, bu mezar taşlarının da geçmiş yıllarda ilçenin kanalizasyonundaki bazı yerlerde kapak olarak kullanıldığını söyledi.
Mezar taşlarını emanete aldıklarını belirten Yurdakul, Tekirdağ Müze Müdürlüğü ile irtibata geçeceklerini ve bu taşların tarihî değerinin olup olmadığının belirleneceğini, gerekirse Müze Müdürlüğü’ne teslim edileceğini kaydetti.
Agos’un ulaştığı Tekirdağ Arkeoloji Müzesi yetkilileri, taşların kendileri tarafından korumaya alındığını, gerekli incelemelerin yapılacağını söylediler.
Kültürel miras
Ermeni mimar ve mühendislerinin oluşturduğu HAYCAR’ın Başkanı Jan Gavrilof, taşların önemine dikkat çekti: “Mezar taşları, elbette kültürel mirastır. Bu taşlar, Malkara’daki Ermeni Mezarlığı’na aittir. Ermeni tarihi açısından oldukça önemliler. İleriki yıllarda bir şeylere açıklık getirmek istediğimizde, bu taşlara ihtiyacımız olacak. Bu taşlar, Tekirdağ’da Ermenilerin yaşadığı anlamına geliyor. Bu taşlara sahip çıkması gereken kurum, Kültür Bakanlığı’dır. Ermeni toplumunun bu taşlara sahip çıkacak gücü yok.”
Geçtiğimiz aylarda tesadüfen bulunan Sarkis Balyan’ın mezar taşıyla ilgili yapılan işlemlere dikkat çeken Gavrilof, “Balyan’ın mezar taşı için yapılan işlemler önemli bir örnektir. İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından koruma altına alındı. Biz taşları Balyanlar’ın mezarlığına götürmek istediğimizde, Anıtlar Kurulu’na başvurmak zorunda kaldık. Bu güncel örnek gösteriyor ki, bu konuda sorumluluk Kültür Bakanlığı’na aittir.”