Temmuz 2005'te hazırlanan Engelliler Kanunu'nun süresi bugün doldu. Kamuya açık alanlar, toplu taşıma araçları, kaldırımlar ve binaların engelliler için erişilebilir hale getirilmesini içeren yasa, aradan 10 yıl geçmesine rağmen halen uygulanmıyor. Engelsiz Yaşam Dayanışma Derneği, engelleri kaldırmayanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Engelliler Yasası, Temmuz 2005'te yürürlüğe girdi. Yasayla birlikte, kamuya açık alanların, toplu taşıma araçlarının ve binaların 7 yıl içinde erişilebilir hale gelmesi gerekiyordu. 7 Temmuz 2012'de 7 yıllık sürenin dolmasına birkaç gün kala, milletvekilleri sürenin 3 yıl daha uzatılması için önerge verdi. Sürekli ertelenen yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden bugün 10 yıl geçti.
Engelsiz Yaşam Dayanışma Derneği, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
"Engelliler seçim malzemesi yapıldı"
Dernek üyeleri, suç duyurusundan önce Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, 10 yıldır hiçbir değişim olmadığı, istenilen 3 yıllık sürede yasanın denetlenmesi için 'Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları’nın kurulduğu, ancak bu kurulların görevlerini yapmadığı dile getirdi.
Kuyumcu, yaklaşık 10 milyon olan engelli vatandaşların bu sürede okul, hastane, cami, müze gibi yerlere erişilebilirlik sağlanmadığı için sosyal hayattan mahrum kaldığı ve bunun anayasal haklara ve insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.
Seçim süresi boyunca belediyelerin engelli vatandaşları seçim malzemesi haline getirilmesinin eleştiren Kuyumcu, şunları söyledi: “Belediyeler, oy toplayabilmek için toplumun engelli olmayan kesiminin acıma duygularına yönelerek, engellileri acınacak zavallılar olarak gösteren içerikteki reklamlara bütçe ayırıp “engellileri düşünen duyarlı belediye" algısı oluşturmayı hedeflediler. Şehir merkezlerinde, sahillerde, park alanlarında engellilerin kullanabileceği tuvaleti olan belediye sayısı sadece 2’dir. Belediyeler engellilere tekerlekli sandalye dağıtıyor, dağıtılan sandalyeleri kullanacak yaya yolunu ise yapmıyorlar.”
Yasaya uymayan belediyelere suç duyurusu
Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nin görev alanına giren, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli belediye başkanlıkları şüpheli olarak gösterilen suç duyurusunda bulunulduğu suç duyurusuyla ilgili olarak da Kuyumcu şunları söyledi:
“Geçen 10 yıla rağmen maalesef hala değişen bir şey yoktur. Kamu binaları ve belediyeler eskileri düzeltmedikleri gibi 2005 yılından bu yana yaptıkları yaya yolları ve binaları da engellerle doludur. Resmi rakamlara göre Türkiye nüfusunun yüzde 12,29 u çeşitli sınıflarda engellidir. Engelli vatandaşlar kanunların uygulanmaması nedeniyle evinden çıkamamaktadır, eğitim hakkını, çalışma hakkını, sosyal hayata katılım hakkını kullanamamaktadır. Belediye başkanlıkları erişilebilirlik konusunda gerekli adımları atmayarak görevlerini ihmal etmektedirler ve engellilerin eğitim alma, iş hayatına katılma, sosyal hayata katılmalarına engel olarak ayrımcılık yapmaktadırlar."