Ekümenik Patrikhane’nin kararıyla aziz ilan edilen, yakın tarihin etkileyici din adamlarından Aziz Paisos’un (1924-1994) yaşamını konu alan ‘Kapadokyalı Aziz Paisos’ başlıklı kitabı, haftabaşında raflardaki yerini aldı.
Paros Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap, 15 Haziran Pazartesi günü, Yunanistan Konsolosluğu’na bağlı Sismanoglio Megaro’da düzenlenen bir törenle basına tanıtıldı. Törene Ekümenik Patrik Bartholomeos da katıldı.
‘Athos Dağı’nın çilecisi’ olarak bilinen Aziz Paisos’un hayatı ilk kez Türkçe olarak okuyucuyla buluşuyor. Peder İsaak’ın kaleme aldığı kitap, Türkçeye Timur Sağlık, Anastasia Arptazi ve Pavlos Ulaş tarafından çevrildi. Kitabın önsözünü ise, Ekümenik Patrik Barholomeos kaleme aldı. İki ana bölümden oluşan 280 sayfalık kitapta, Aziz Paisios’un çocukluğu, gençliği, manastırlardaki ve inziva kulübelerindeki yaşamı, mucizeleri ve ziyaretçilerinin tanıklıkları yer alıyor.
Aziz Paisios kimdir?
Asıl adı Arsenios Eznepidis olan Aziz Paisios, nüfus mübadelesinin yapıldığı yıl, Kapadokya’da, Farasa’da dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte göç yollarına düştüğünde henüz kırk günlük bir bebekti. Ailesini Yunanistan’a sürükleyen bu buhranlı yılların ardından binlerce sıkıntılı ruha teselli kaynağı olacak bir din adamı oldu. Ocak 2015’te Ekümenik Patrikhane’nin Ruhani Kurul’u (Kutsal Sinod) tarafından düzenlenen oturumda alınan kararla resmen azizler sınıfına katılan Aziz Paisios’un isim günü 12 Temmuz’da kutlanıyor.
Aziz Paisios’un gerçekleştirdiğine inanılan bir mucizeye kitapta şu şekilde yer verilmiş: “Peder Paisios, Sina’ya gittiğinde büyük bir kuraklık hüküm sürmekteydi. Bölgenin iklim şartları sebebiyle yağmur nadiren yağardı. O yıl da susuzluk kendini acımasızca hissettiriyordu. Uzak bir bölgeden su getirmek için yola çıkmaya hazırlanan kervandakilere ‘Bekleyin, bu akşam yola çıkmayın’ dedi ve o gece duaya koyuldu. Az bir zaman geçmişti ki sağanak halinde yağmur yağmaya başladı.”