Surp Agop Hastanesi Vakfı Başkanı Bernar Sarıbay, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Şan City projesinin son durumunu anlatmak üzere 6 Haziran Cumartesi günü Elmadağ’daki Surp Agop Vakfı Lokali’nde bir toplantı düzenledi.
Kerabaydzar Levon Zekiyan’ın da katıldığı bilgilendirme toplantısında Sarıbay, projeyle ilgili soru işaretlerini gidermek ve Ermeni Katolik cemaatinin gelinen durumdan haberdar olmasını sağlamak için uzun bir sunum yaptı. Vakıf Başkanı’nın yaptığı sunumun ardından ise projenin iki kanadını oluşturan gruplar adına toplantıda bulunan Point oteller zinciri sahibi Dursun Özbek ve Vizion Europe Hukuk Müşaviri Cem Çetin, açıklamalarda bulundu.
Aynı zamanda Galatasaray Spor Kulübü’nün seçilmiş yeni başkanı olan Özbek, projeyle ilgili soruları da yanıtladı. Surp Agop Vakfı’na ait son derece kıymetli arsanın ön tarafındaki Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan alanda Point Otel olarak hizmet verecek bina yükselmiş, fakat arazi üzerindeki diğer binaların inşasına başlanamamıştı. Yıkılan Surp Agop Hastanesi’nin temeli ise 14 Mart’ta atılmıştı. Dışarıdan bakıldığında durmuş izlenimi veren süreç hakkında cemaatin endişelerini gidermek adına yapılan toplantıda, cemaat üyeleri katılımcılara çok sayıda soru yöneltti.
Duran çalışmalar yeniden başladı
Projenin temellerinin atıldığı dönemde alınan otel ruhsatının yetersiz olduğunu söyleyen Dursun Özbek süreçle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Söz konusu ruhsatla, 5 yıldızlı bir otel yapılamayacaktı. O ilk ruhsat alındığında firma olarak biz devrede değildik ve hazırlanan proje de bir hak elde edebilmek için aceleyle içeriye verilmişti. Tadilat projesini verdiğimiz zaman, otel binası tarihi eser olmamasına rağmen, projenin kapsamında tarihi binalar olduğu için Anıtlar Kurulu’na gitmesi gerekti. Anıtlar Kurulu’nda başlangıçtan itibaren onay veren çalışanlar görevden alındı, sonrasında ise nihai onayı verecek kurul da görevden alındı. Yeni gelen kurul projeyi tekrar değerlendirildi ve Sıra Evler’i de kapsayan bir incelemenin ardından onayı alarak belediyeden ruhsatımızı tazeledik. Tüm bu süreç 8 ayımızı aldı ve inşaatı durdurmak zorunda kaldık. Şimdi daha hızlı hareket edebileceğiz ve ilk olarak dış cepheden çalışmalarımıza başlayacağız.”
Hastane inşaatının projeyle eş zamanlı yürüyeceği için rahat olduğunu söyleyen Özbek, “Sonuçta bu süre içinde oteli açmış olsaydık, hastane inşasının yarattığı gürültü ve çevre kirliliği bu otelde oda satmamıza engel olacaktı” dedi. Özbek ayrıca kendisinin de inançlı bir kişi olarak vakıf hassasiyetini çok iyi bildiğini ve yaşanan gecikmelerin, Surp Agop Hastanesi Vakfı’nın sözleşmedeki hakları ve bu süre içerisinde ödedikleri yüklü kira bedeli nedeniyle vakfı hiçbir şekilde zarara uğratmadığını sözlerine ekledi.
Somalı madenciler çalıştı
Şişli Belediyesi eski belediye başkanı Mustafa Sarıgül döneminde, bölgenin sit alanı olarak tanımlanması da önemli bir sorun olmuştu. 8 ay sonra düzeltilen bu durum gibi birçok bürokratik sorunun yaşandığı Şan City projesinin aşamaları hakkında Vision Europe adına firmanın hukuk müşaviri Cem Çetin de soruları yanıtladı. Tarihi Sıra Evler’le ilgili önemli bir çalışmanın sonlandığını aktaran Çetin şöyle konuştu: “Binalarda yapılacak çalışmaların en kritik bölümü olan kuyu temellerinin atılması işlemi sonlandırıldı. Burada da Somalı madencileri bir süre istihdam ettik. Bir süre İstanbul’da kurslar gördüler ve aynı zamanda inşaatımızda çalıştılar. Yabancı sermayeli bir kuruluş olduğumuz için önce yaparız sonra izinleri alırız gibi bir yaklaşım içinde olmamız söz konusu değil. Bürokratik birçok problemler yaşasak da şu anda bizi engelleyecek pek fazla bir şey kalmadı.”
Oturumun sonunda bir konuşma yapan Kerabaydzar Zekiyan ise Dursun Özbek ve Cem Çetin’i tanımaktan büyük mutluluk duyduğunu ve kendilerine büyük bir güven beslediğini belirtti. Bu tür toplantıların ve vakfın gösterdiği hassasiyetin çok önemli olduğunu kaydeden Zekiyan; “50 yıl sonra bunu keşke şöyle yapsaydık dememek için aynı duyarlılığı sürdürmemiz gerekir” dedi. Projeyle ilgili bilgilendirici toplantılar belli aralıklarla tekrar edecek.