Hükümet ve HDP milletvekillerinin çözüm süreciyle ilgili birlikte yaptıkları açıklamadan bir gün sonra KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı 5 sayfalık bir açıklamayla tutumunu yansıttı, hükümetten beklentilerini açıkladı.
KCK, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın asgari ölçülerde mutabakat sağlanması halinde silahlı mücadelenin bırakılacağına dair kongre çağrısına yönelik niyet beyanını tarihi bir adım olarak niteledi.
Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan açıklamada, Kürt Hareketi’nin bundan sonra atacağı her adımın AK Parti’nin tutumuna ve atacağı adımlara bağlı olacağı vurgulandı, bir dizi talep sıralandı.
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, hükümetten ilk olarak olağanüstü hal uygulamalarını getireceği eleştirilerine yol açan ‘İç Güvenlik Paketi’ni geri çekmesini istedi.
Açıklamada, “Aksi halde büyük bir demokratikleşme hamlesi olan bu açıklamaya ters bir tutum sürdürülmüş olacaktır” ifadesi kullanıldı.
“İzleme heyeti çalışmaya başlamalı”
KCK’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
- Hükümetin de katıldığı bu açıklamanın gereği süreci ilerletmek ve sonuca götürmek için Önder Apo’nun hareketimizle gecikmeden görüştürülmesi gerekmektedir.
- Kürt sorununun çözümü konusunda önemli bir aşamaya gelinmişse, müzakere heyetlerinin hemen oluşması, müzakereye başlanması ve izleme heyetinin de tüm bu süreçleri takip etmesi için çalışmalarına gecikmeden başlaması gerekmektedir.
- AKP’nin yeni durum karşısındaki yaklaşımlarını ve atacağı adımları büyük bir dikkatle izleyeceğimizi belirtmek isteriz. Aksi halde Önder Apo’nun yarattığı zemin ve fırsatın yine bir seçim malzemesi olarak kullanılması sorumsuzluğu ortaya çıkmış olacaktır.
- Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda bizlerin de sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi belirtiyor ve taahhüt ediyoruz.”
Açıklamada görüşme süreciyle ilgili şu ayrıntılara yer verildi:
“HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in okuduğu müzakere taslağındaki on başlık, geçen 15 Şubat’a kadar müzakere edilip sonuca bağlanacaktı.
Bunun ardından sürecin birinci aşamasının tamamlandığı sonucuna varılacak ve Öcalan, Meclis’te Türkiye’ye karşı silahlı mücadelenin bırakılması çağırısını yapacaktı.
Öcalan’ın bu açıklamasını, PKK’nin kongresini toplayarak, Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleyi bırakacağı kararı izleyecekti.
Hareketimiz ilgili örgütsel platformlarında Önder Apo’nun müzakere taslağını değerlendirmiş, tam destekleme ve bu yol haritasının gereklerini yerine getirme kararını almıştır. Bunu kamuoyuna da açıklamıştır.
HDP heyetinin AKP yetkilileriyle birlikte kamuoyuna yaptığı son açıklama, Önder Apo’nun halkımız, halklarımız ve hareketimiz adına Türk devletine ve AKP hükümetine sunduğu büyük bir fırsat ve yeni bir şans anlamına gelmektedir. Yapılan bu son açıklamayı, Rêber Apo’nun önderliğinde sürdürülen demokratik çözüm çabasının yeni ve kritik bir aşaması olarak önemli görüyor, Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda bizlerin de sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi belirtiyor ve taahhüt ediyoruz.”
‘Ateşkes, süreci ne kadar ciddiye aldığımızın kanıtı’
Yapılan açıklamada ayrıca, “2013 Newroz’unda ilan ettiğimiz ateşkesi; Hükümetin karakol, askeri amaçlı yol ve baraj yapımları ile tutuklamalar ve faili devlet olan birçok öldürmelerle karşılık vermesine rağmen bugüne kadar sürdürmemiz, süreci ne kadar ciddiye aldığımızın ve ne kadar sorumlu davrandığımızın en somut kanıtı olmaktadır” ifadeleri kullanılırken, “Son açıklama AKP hükümetine ve hareketimize karşılıklı sorumluluklar yüklemektedir. Sürecin sağlıklı yürümesi açısından hükümetin sorumlu davranıp yeni durum karşısında sorumluluklarının gereğini yerine getirmesi durumunda biz de sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi kamuoyuna açıkça deklere ediyoruz” denildi.