Ermenistan ve Diaspora medyası, Mısır Cihat Partisi Şeyhi Naim’in “Müslüman Kardeşler Türkiye’den para alarak Ermeni Soykırımı’na ilişkin belgeleri yaktı” iddiasıyla çalkalanıyor. Belgelerin bulunduğu binada bir yangın çıktığı biliniyor; ancak Mısır’daki Ermeniler, iddialara temkinli yaklaşıyorlar.
Mısır’da bulunan Veto gazetesinde yer alan bir haber, büyük yankı yarattı. Habere göre, Ermeni Soykırımı’na ilişkin Kahire’de bulunan kayıt ve belgelerin yakılarak imha edilmesi için Türkiye Müslüman Kardeşler’e rüşvet ödemişti. Ermenistan ve Diaspora medyasını bir süredir meşgul eden haberdeki iddiaların kaynağı ise, Mısır Cihat Partisi’nden Şeyh Nabil Naim. Türkiye ve Katar yönetimlerine karşıtlığıyla tanınan Şeyh Naim’in iddialarına dayandırılan habere göre, Ermeni Soykırımı’na ilişkin Mısır’da bulunan belge ve kayıtların yakılması için Türkiye, milyon doları aşan bir rakam ödedi ve imha edilen belgeler konusunda Müslüman Kardeşler’in bazı üyelerinin de sorumluluğu var. Olayda bahsi geçen Mısır Bilim ve Belge Merkezi binasının, Kasım 2011’de bir eylem sırasında yakıldığı biliniyor.
Söz konusu haberle ilgili olarak ulaştığımız Şeyh Naim, olayı Müslüman Kardeşler içindeki tanıdıklarından duyduğunu ve bu kişilerin Türkiye’den para alıp, karşılığında da o binayı nasıl yaktıklarını anlattıklarını söylüyor. Neden bu binanın yakıldığını da kimsenin anlamadığını dile getiren Şeyh, daha sonra bunun Türkiye’yle alakalı olduğunun ortaya çıktığını öne sürüyor. Söz konusu binanın yakılmış olmasını tek garipseyen Şeyh Naim de değil.
Haberin yer aldığı Veto gazetesi Haber Müdürü Amr Mahmud da, belgelerin bulunduğu merkezin nispeten arka sokaklarda olduğunu ve o günkü eylemin güzergâhının bu binanın yakınından geçmediğinin altını çiziyor. Mahmud, yangının kasten çıkarıldığını ve dava sürecinin başladığını; çevredeki kamerayla tespit edilen faillerin, Müslüman Kardeşler ve askeri rejim karşıtı partilere mensup kişilerden oluştuğunu söyleyerek, merkezde bulunan belgelerin durumuyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Belgelerin yüzde 30’unun yandığı söyleniyor. Bu belgelerin içinde, Ermeni Soykırımı’na dair belgelerin de olduğu iddia ediliyor. Ancak, bu belgelerin çoğu, dijital ortama aktarılmış durumda.”
Agos’a konuşan Mısır Ermeni Ulusal Meclisi Başkanı Berge Terziyan ise, Mısır Ermeni toplumunun bu olayla ilgili ortaya atılan iddialardan haberi olmadığını, bu mevzunun Ermeni toplumunda konuşulmadığını söylüyor. İstikrarsız siyasi ortamlarda bu tarz provokasyonların çok yaşandığını belirten Terziyan, bu açıklamaya şüpheyle yaklaşıyor: “Bu açıklama, sadece Türkiye karşıtlığından dolayı da yapılmış olabilir, ancak gerçek de olabilir.” Terziyan’ın bu konuyla ilgili olarak emin olduğu tek nokta ise, Ermeni toplumuna ait arşivlerin hiç zarar görmediği.