2015 Venedik Bienali’nde Ermenistan Pavyonu’na seçilen sanatçılar açıklandı. Ermenistan Kültür Bakanlığı’nın, soykırımın 100. yılı anmaları sebebiyle Diasporalı sanatçılara ayırdığı pavyonda, Türkiye’den Sarkis ve Hera Büyüktaşçıyan’ın isimleri göze çarpıyor.
Küratörlüğünü Adelina Cüberyan von Fürstenberg’in üstlendiği pavyonun kavramsal çerçevesi ‘Ermenilik’ olarak belirlendi. Surp Ğazar (San Lazarro) Adası’ndaki Mekhitarist Manastırı’nda bulunan pavyonda yer alacak on altı Diasporalı sanatçının ‘Ermenilik’ temasında buluştukları yapıtlarda, sanatçıların doğum yerlerinden bağımsız olarak, Ermeni köklerinden gelen kimlik ve hafıza temaları işleniyor. Basın bülteninde yapılan açıklamadaysa ‘Ermenilik’ şöyle açıklanıyor: “Ermenilik, yerinden edilme, adalet, uzlaşma, ahlaki değer ve iyileşme anlamlarına geliyor. Ermeni Soykırımı’ndan kurtulanların torunları, yetenekleri ve iradeleri sayesinde, parçalanmış bir kimliğin kalıntıları üzerinden ‘uluslar üstü bir toplum’ inşa ettiler. Onlar, Beyrut’ta, Lyon’da, Los Angeles’ta veya Kahire’de, nerede olursa olsunlar, ‘Ermenilik’lerini sorguladılar ve yeniden ürettiler.” Sergide yer alacak sanatçılarsa şöyle: Haig Aivazian, Lübnan/Fransa; Nigol Bezjian, Suriye/ABD; Anna Boghiguian Mısır/Kanada; Hera Büyüktaşçıyan, Türkiye; Silvina Der-Meguerditchian, Arjantin/Almanya; Rene Gabri & Ayreen Anastas, İran/Filistin/ABD; Mekhitar Garabedian, Belçika; Aikaterini Gegisian, Yunanistan; Yervant Gianikian & Angela Ricci Lucchi, İtalya; Aram Jibilian, ABD; Nina Katchadourian, ABD/Finlandiya; Melik Ohanian, Fransa; Mikayel Ohanjanyan, Ermenistan/İtalya; Rosana Palazyan, Brazilya; Sarkis,Fransa/Türkiye; Hrair Sarkissian, Suriye/İngiltere.
6 Mayıs’ta ziyaretçilere açılacak sergiye eşlik eden bir katalog da yayıma hazırlanıyor. İngilizce ve Ermenice olarak yayımlanacak katalogda, küratöryal metinlerin yanı sıra, sanatçılara ait yazılar, işlerine dair çizimler ve fotoğraflar da yer alacak. Ayrıca, sanat eleştirmenleri ve yazarların kaleme aldıkları makaleler, ‘Ermenilik’ teması ve pavyonda yer alan çalışmaların üzerine ışık tutacak. Ermeni Soykırımı ve Ekim Devrimi’nden sonra doğan 12 şairin eserlerinden oluşan bir şiir kitabı da katalogla birlikte sunulacak.