BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI
Osmanlı’nın Ermeni askerleri
Tarih Vakfı Yurt Yayınları aracılığıyla raflarda yerini alan ‘Millete Deva Olmak’ kitabının yazarı Prof. Yücel Yanıkdağ ile Birinci Dünya Savaşı sırasında esir düşen Osmanlı askerleri bağlamında esirlik dönemi hastalıkları, savaş sonrası travmaları, Ermeni doktorlar ve doğru bilinen yanlışlar üzerine söyleştik. İçinde bulunduğumuz 18 Mart Çanakkale Zaferi haftası nedeniyle gündemde olan konunun, bilinmeyen ya da az bilinen yönlerini Prof. Yanıkdağ anlattı.
Erdoğan Diaspora'ya yüklendi: 1915'le ilgili elimiz hep havada kaldı
Güney Amerika gezisindeki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya'da Bogota Üniversitesi'nin düzenlediği 1915 konulu bir sempozyumda konuştu. Erdoğan, Ermenistan ve Diaspora'ya yüklendi; "Gelin, bu meseleyi siyasetin alanından çıkaralım, bilime ve bilim insanlarına havale edelim"
Almanya Soykırım'a Soykırım demiyor
Almanya hükümeti, bir soru önergesine verdiği cevpta 1915 Ermeni Soykırımı için "Soykırım’ kavramını kullanmayacağını, 1915'le ilgili çalışmanın ilk etapta Türkiye ve Ermenistan'ın konusu olduğunu" açıkladı.
Sarkisyan'ın 'Çanakkale' cevabı: Öncelikli sorumluluğunuz anma etkinliği düzenlemek değil, Soykırımı tanıyıp kınamak
Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkiysan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Çanakkale davetine’ verdiği yazılı cevabın tamamını yayımlıyoruz.
‘Bay Yüzde Beş’in gerçek hikâyesi
2019, Kalust Gülbenkyan’ın doğumunun 150. yılı. Kendisiyle ilgili kapsamlı bir biyografi çalışması bulunmadığı için, hakkında yazılan çok şey spekülatif kaldı. Southampton Üniversitesi’nden İngiliz tarihçi Jonathan Conlin, iki yıl önce Gülbenkyan’ın hayatını yazmak üzere yola çıktı. Kitabını birkaç yıl içinde tamamlamayı planlayan Conlin’le, çalışması için İstanbul’a geldiğinde görüştük. Conlin, Gülbenkyan’ın bugüne kadar gün ışığına çıkmamış mektuplaşmalarını, çeşitli devletlerin arşivlerinden bilgileri, Agos’la paylaştı.
Tuvallerin izinde Ermenistan yolculuğu
Hrant Dink Vakfı’nın projelerinden biri olan Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’nun birinci dönem bursiyerlerinden Gizem Tongo’nun tez konusu Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ressamları. Oxford Üniversitesi Oriental Studies’de doktora öğrencisi olan Gizem Tongo’yla tezi kapsamında araştırma yapmak için 8 gün kaldığı Ermenistan seyahatini ve kazanımlarını konuştuk.