KARS

KÜLTÜR SANAT Karslı ve Gümrülü kadınlar aynı mutfakta

Kars mutfağı ile Gümrü mutfağı arasındaki benzerliklere odaklanan ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ projesi kapsamında, belgesel filmin ardından bir de kitap yayımlandı. Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen projenin koordinatörlüğünü İhsan Karayazı ile Armine Avetisyan üstleniyor. ‘Sofranız Şen Olsun’ kitabının yazarı Takuhi Tovmasyan da projede danışman olarak yer aldı. Projenin koordinatörlerinden İhsan Karayazı’yla ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ kitabı hakkında konuştuk.
GÜNCEL Nerkin Çrap köprüsü ortaya çıktı

Ermeni kültüründe Nerkin Çrap (Dere kıyısı) köprüsü olarak bilinen Türkiye’de de Kara Köprü adını taşıyan tarihi köprü Arpaçay Barajı havzasındaki suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı.
GÜNCEL Kars’ın gizli rotası ‘Zavot’

Kars’ta, dağlarla çevrili 2300 metre yükseklikte bir yaylada bulunan Boğatepe Köyü’ndeki Eko Müze Zavot, sadece bölgenin peynir kültürünün mirasçısı değil, aynı zamanda kolektif üretimin ve kadın emeğinin neleri değiştirebileceğinin göstergesi.
AZINLIKLAR 'Ermeni avı'na çağıran Kars Ülkü Ocakları Başkanı'na hapis cezası

Kars, Ani’de geçtiğimzi yıl konser veren piyanist Tigran Hamasyan’la ilgili ırkçı açıklamalar yapan Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel hakkında, milletvekili Garo Paylan’ın açtığı dava sonuçlandı. Adıgüzel 7 ay 15 gün hapis cezası ve 11 bin 240 TL para cezasına çarptırıldı. Hüküm ertelendi.
GÜNCEL ‘Ermeni avı’na tepki büyüyor

Caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın Kars Ani’de konser düzenlemesi üzerine, “Bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım?” diyen Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel'in ifadeleri Kars'ta yoğun tepkiye yol açtı.
GÜNCEL Bu sofrada kavganın yeri yok

Birbirlerini kapalı sınırın ardındaki yabancılar olarak gören Gümrülü ve Karslı kadınlar ‘Beraber Az Mı Tuz Ekmek Yedik’ başlıklı yemek atölyesi kapsamında bir araya gelerek, yemek yaparken dostluk kuruyor. Bu kadınlar ortak bir tarih görüşünde uzlaşamasalar da, ortak bir yemek tarifi oluştururken, misafiri aç bırakmamak adına kendi tariflerinden taviz vermeye hazır.