BARIŞ

GÜNCEL ‘İhtilafın çözümünü sadece siyasilere bırakamayız’

2020 yılında başlayan ve İkinci Karabağ Savaşı diye adlandırılan savaş, her iki tarafta da çok sayıda can kaybına yol açtı. Birçok insanı yeni ev arayışına zorlayan bu tekrarlanan tarih, iki ülkedeki toplumların zaten zor ilerleyen diyaloğunu çıkmaza sürükledi diyebiliriz. “Ortak sorunlarımızı çözmenin tek yolunun açık ve bilinçli diyalogdan geçtiğine inanıyoruz” diyen CaucasusTalks, (Kafkasya Konuşmaları) Kafkaslarda bu zorlu dönemde şiddetsiz diyalog alanı açıyor. CaucasusTalks üyelerinden inisiyatifi ve bölgede tahayyül ettikleri barışı, 2020 Dağlık Karabağ ateşkes anlaşmasının yıldönümünde dinledik.
GÜNCEL Ermeniler ve Azeriler arasında bir diyalog platformu: Bright Garden Voices

2020 yılındaki Karabağ savaşı, bölgede 30 yıldır oluşamayan diyaloğun hayalini, iki toplumun birbiriyle iletişim kurma ihtimalini daha da uzaklaştırdı. Savaş esnasında Twitter’da tanışıp sonrasında bir araya gelen Azeri, Ermeni ve Arjantinli üç kişinin oluşturduğu ve Bright Garden Voices (Parlak Bağ Sesleri) adını verdiği oluşum iki ülkenin toplumlarının bir araya gelmesini, birbirini dinlemesini sağlamaya çabalıyor. Projenin kurucu üyeleri, bir araya gelme sürecini, yaptıkları çalışmaları ve gelecekteki barış tahayyüllerini Agos’a anlattılar.
GÜNCEL ‘Türkiye eninde sonunda Rojava’yı tanıyacak’

“Suriye politikası tamamen değişti gibi bir algı yaratılıyor. Türkiye U dönüşü yaptı deniyor, olsa olsa J dönüşü diyebiliriz. Türkiye’nin Suriye politikasında üç parametresi vardı. Esad rejimi, IŞİD ve PYD politikası. Türkiye’nin Esad rejimine ilişkin bir dönüşü oldu ama IŞİD ve PYD konusunda bir politika değişikliği yok."
GÜNCEL Ermenilerle Azeriler barış için buluştu

6 Azerbaycanlı ve 4 Ermenistanlı Eskişehir’de buluşup aralarında üçüncü bir taraf olmadan barışı, ortak yaşamı konuştular. Bu önemli ve aynı zamanda duygu yüklü buluşmaya Varduhi Balyan da tanıklık etti, katılımcılarla konuştu, kendi hikayesini kattı. Bu önemli buluşmanın devamının da gelmesi umuduyla...
GÜNCEL ‘Düşman, hikayesini henüz duymadığımızdır’

Türkiye – İsrail arasında imzalanan anlaşmayla abluka altındaki Gazze şeridine yapılacak ‘insani yardım’, bir kere daha gündemde. 2002’den beri İsrail – Filistin ortaklığında devam eden bir projeyse, bölgede yaşanan insani krize daha kalıcı bir çözüm üretmeyi amaçlıyor. “Birbirimizin Tarih Anlatılarını Öğrenmek” isimli rehber kitap, İsrail ve Filistin okullarında okutulan tarih kitapları için yeni bir model öneriyor. Modeli sistemin kurucularından Sami Adwan anlattı.
‘Barış fikrinden etraflıca bahsetmeye ihtiyacım varmış’

Özgür Mumcu: İnsanlığın dünyayı yok edecek bir potansiyele ulaşmış olması müthiş utanılacak bir şey. Aynı zamanda sonsuz bir ahmaklık. Hem de ne uğruna… Koskoca bir insanlık tarihinin kısacık bir diliminde bazılarının çıkarları diğerlerininkini tuş etsin diye.