İLAYDA ÖNCÜ
Tiyatromuz yaşayacak mı?
Türkiye’yi Mart ayında vuran salgın ülke genelindeki tüm kültür-sanat ve eğlence faaliyetlerini durdurmuştu. Başlangıçta kimileri “Bir aya düzelir, sahneler açılır” derken, kimileri de sezonun bittiğini söylüyordu. Biz de iptal olan tiyatro oyunlarımızın ardından gözü yaşlı bir şekilde el salladık. Sonra gözümüzdeki yaş kurudu, durumu kabullendik fakat bir türlü çözülmeyen belirsizlik yüzünden el sallamaya devam ediyoruz. Tabii, bu durum sadece Türkiye’deki tiyatro camiasını değil, dünya tiyatrosunu da etkiledi.
Bu şehrin bize yaptıkları: ‘Hisler Arşivi: İstanbul’
Dramaturg İlayda Öncü, ilk gösterimini 29 Aralık'ta Moda Sahnesi'nde yapan 'Hisler Arşivi: İstanbul'u yazdı.
Ayrılığın ardından: ‘Yeni Bir Şarkı’
21 Eylül’de Moda Sahnesi’nde ilk kez sergilenen ‘Yeni Bir Şarkı’, Murat Erşen çevirisiyle Kemal Aydoğan’ın yönetmenliğinde sahneye taşındı.
Dünyada Karşılaşmış Gibi: Karakolda aşk ve melankoli
Krek, Kasım ayında ‘Dünyada Karşılaşmış Gibi’yle sahnelere döndü. Berkun Oya’nın yazıp yönettiği oyunda Settar Tanrıöğen, Alican Yücesoy, Fatih Artman, Defne Kayalar, Okan Yalabık, Öner Erkan ve Serkan Keskin’i izliyoruz. Binnur Kaya ve Öykü Karayel de sesleriyle oyuna dahil oluyorlar. Oyunun ışık tasarımı Cem Yılmazer’e, dekor Muhtar Pattabanoğlu’na, ses ve efekt tasarımı ise Hakan Atmaca’ya ait
Bir veda hikâyesi: ‘Kıyı’
Moda Sahnesi bu sezon, belki de son yılların en çarpıcı oyunlarından birini seyirciyle buluşturdu: ‘Kıyı’. İlk gösterimi 27 Eylül’de yapılan ‘Kıyı’nın yazarı Wajdi Mouawad 1968 yılında Lübnan’da doğmuş; iç savaş nedeniyle ailesiyle birlikte doğduğu toprakları terk ettiğinde henüz sekiz yaşındaymış. Aile önce Paris, ardından da Quebec’e taşınmış.
Mahallemizin asi delikanlısı: Kader Can
Bam İstanbul’un yeni oyunu ‘Kader Can’, 15 Aralık’ta seyircisiyle buluştu ve kısa sürede ilgiyi üzerine toplamayı başardı. Murat Mahmut Yazıcıoğlu’nın yazıp yönettiği tek kişilik ve tek perdelik oyunda Kader Can karakterini ve onun hayatına değen birçok farklı kişiyi Deniz Karaoğlu oynuyor.
Çağdaş sanatla buluşan bir klasik: ‘Martı’
Pürtelaş Tiyatro’nun Serdar Biliş rejisiyle sahneye taşıdığı ‘Martı’, Kasım 2017’den beri seyirciyle buluşmaya devam ediyor.
Işıltılı bir komedi: Leonce ile Lena’nın hikâyesi
Ludens Perform ile Uyumsuz Tiyatro’nun ortak çalışması ’Leonce ile Lena’nın Müzikli Güldürüsü’, bu sezonun öne çıkan oyunlarından biri. Oyun metninin orijinal hali olan ‘Leonce ile Lena’, 19. yüzyıl Alman yazarlarından Georg Büchner’e ait. Fransız Devrimi dönemindeki düşünürlerden etkilenmiş, yazdığı oyunlarda toplumsal adaletsizliği eleştirmiş, politik faaliyetlerde bulunmuş ve otoriteyle başı belaya girmiş bir yazar. Henüz 23 yaşındayken hayatını kaybeden Büchner, buna rağmen bir sonraki kuşağı etkileyerek 20. yüzyıl Alman tiyatrosunda etkili olmayı başarmış.
‘Seyirciye Sövgü’ bir tiyatro oyunu değildir!
Versus Tiyatro’nun, ilk gösterimi Şubat ayında yapılan oyunu ‘Seyirciye Sövgü’, seyirciye bir ‘anti-tiyatro’ deneyimi vadediyor. Avusturyalı yazar ve tiyatro sanatçısı Peter Handke’ye ait olan oyunu uyarlayan ve sahneleyen, Kayhan Berkin.
‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ düş mü, gerçek mi?
‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’, 16. yüzyıldan bu yana kendinden en çok söz ettiren İngiliz şair ve yazar olan William Shakespeare’in komedi oyunlarından biri. Ardaydın Biraderler yapımıyla sahnelenen oyun, Uniq Hall İstanbul’da izleyicisiyle buluşuyor.