Türkiye'de hak ihlallerin gündemi konuşulacak

Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri üç gün sürecek bir konferansta masaya yatırılıyor. Türkiye'nin İnsan Hakları Gündemi Konferansı’nın ikincisi, 5-7 Aralık tarihleri arasında İTÜ-Taşkışla Kampüsü, Nezih Eldem Konferans Salonu’nda gerçekleşecek

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde insan hakları alanında çalışan genç akademisyenlerin bir araya gelip oluşturduğu ‘İnsan Hakları Araştırmaları Ağı’nın düzenlediği 2. İnsan Hakları Gündemi Konferansı’nda ilk gün eğitimin ahvali, devlet kurumlarının insan haklarına yaklaşımı ve mülteci hakları konuşulacak. Türkiye’de azınlık okullarının temel dertlerinin de tartışılacağı eğitimdeki sorunlar oturumunun ardından, yargının da dahil olduğu devlet kurumlarının insan haklarına yaklaşımının  tartışılacağı “Kurumlar ve İnsan Hakları” oturumu gerçekleşecek. Konferansın öğleden sonraki kısmında, Ortadoğu’daki savaş ve göçün  yarattığı tahribat, mültecilik durumunun yanı sıra şiddet ve ırkçılığın yeniden üretimi konuşulacak.

Ceza ve adalet ilişkisini kuramsal ve hukuki perspektiflerden değerlendiren tebliğlerin yer aldığı ikinci gün ise adalet sürecinde cezasızlık, faili meçhul cinayetler, adalet arayışı ve sistematik hak ihlalleri temel konu başlıkları olacak.  “Hukukun Sınırları: Ceza, Adaleti Sağlar mı?” başlığını taşıyan ilk oturumun ardından devlet şiddeti üzerine tanıklıklıların aktarılacağı “Şiddetin Yoğunlaştığı Bölgeler” oturumunda Tuzluçayır, Van ve Diyarbakır’da yaşanan devlet şiddeti tartışılacak. “Adalet Arayışı ve Geçmişle Hesaplaşma” ile “Hakikatleri ve İnkarı Araştırmak” başlıklı iki oturumda ise sistematik hak ihlalleri ve hakikat arayışı masaya yatırılacak.  

Konferansın son gününde ise Gezi direnişi ile birlikte siyasi mecra ve araç haline gelen sosyal medya üzerinde artan baskılar ve güvencesiz iş hayatının getirdiği ihlaller tartışmaya açılıyor.  

Programın tamamı için tıklayınız.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları