Muhabir Kemal Göktaş hakkında, işkence sanığı polisler için mağdura göre daha az hapis istenmesini haberleştirdiği için dava açıldı. “Kamu görevlisine hakaret” gerekçesiyle açılan davayla ilgili Agos’a konuşan Kemal Göktaş, savcının kendisini 'polisleri koruduğuna dair algı yaratmakla' suçladığını söyleyerek, ‘bu moda tabir, yeni dönemde basına karşı uygulanacak baskıyla ilgili ipucu veriyor” dedi.
GÖZDE KAZAZ
gozdekazaz@agos.com.tr
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Vedat Bilgin, işkenceden sanık polisler için işkence mağduru kadına göre da daha az hapis istenmesini haberleştiren Milliyet gazetesi muhabiri Kemal Göktaş hakkında dava açtı. Göktaş’ın iki yıla kadar hapsi isteniyor.
İzmir Karabağlar Polis Merkezi’nde gözaltına alınan Fevziye Cengiz’i dövdükleri gerekçesiyle, işkence suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanan polis memurlarının davasında, savcı dayağı işkence saymama gerekçesini, “Sanık polisler işkence kastıyla değil, kendilerine hakaret edilmesinden duydukları kızgınlıkla bu suçu işlemişlerdir” sözleriyle açıklamıştı.
Karar aşamasına gelen davada mütalaasını veren savcı Göksel Er, işkenceyle suçlanan üç polis memurundan H.Y. ve B.S.’ye, bir buçuk aydan bir yıl bir aya kadar, Cengiz dövüldüğü sırada perdeleri kapatan polis memuru N.A. için de üç aydan dokuz aya kadar hapis cezası talep etmişti. Buna karşılık, Fevziye Cengiz hakkında polislere hakaret ettiği ve direndiği gerekçesiyle iki yıl bir aydan sekiz yıl dokuz aya kadar hapis cezası istenmişti.
Kemal Göktaş, bu haberi “İzmir’de Karabağlar Polis Merkezinde Fevziye Cengiz isimli kadını dövdükleri görüntülerle ortaya çıkan polislerin işkence suçundan yargılandığı davada skandal yaşandı” tespitiyle sunmuştu.
Gazeteci hakkında düzenlenen iddianamede, 'Savcı Er’in ismi açıkça yazılarak sunduğu mütalaanın kamuoyunda farklı algılanmasına, bir anlamda görevli savcı olan müştekinin polis memurlarına ayrıcalık gözeterek hakkaniyete uygun hareket etmediği yönünde algı oluşturmaya yol açacak şekilde AİHM ve Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre hakaret suçunu işlediği” ileri sürüldü.
Somut hakaret yok
Savcı Bilgin bu nedenle Göktaş hakkında “aleni olarak kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istedi. Ancak Göktaş’ın hangi ifadeyle savcı Er’e hakaret ettiği de somut olarak belirtilmiyor.
'İşkence haberine dava açılması vahim'
Agos’a konuşan Kemal Göktaş, haberinde hakaret içeren bir ifade olmadığı için savcının ‘algı yaratma’ suçlamasında bulunduğunu belirtti; “Fakat benim haberimde savcının polisleri koruduğuna yönelik bilgiler algı değil olgudur. Gazeteci olarak görevim de bunu yazmaktır. Yargı, işkencecileri koruyor. O olguyu bu somut olayla da anlatmaya çalıştım.”
Göktaş, bu davanın iki yönden vahim olduğunu ifade ediyor; “ Algı yaratma’ gerekçesi, yeni yargı döneminde gazetecilere ve basına karşı uygulanacak baskının ipuçlarını veriyor. Öte yandan, bu bir işkence davası haberiydi, bu habere dava açılması insan hakkı ihlalleri haberlerinin engellenmeye çalışıldığını gösteriyor.”