Ortadoğulu kadınlardan Kobanê direnişine destek çağrısı

Nepal'de 13-18 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan 2. Dünya Kadın Konferansı'nın hazırlıkları kapsamında Ortadoğu ülkelerinden kadın hakkı aktivistleri Diyarbakır'da bir araya geldi. İki günlük toplantının birinci gününde kadınlar kendi yaşadıkları ülkelerde yaşadıkları sorunu paylaşırken ikinci gün de Suruç'a giderek sınırda Kobane'ye destek mesajı gönderdi.

Nepal, Katmandu'da 13-18 Mart 2016 tarihlerinde binlerce kadının katılımıyla düzenlenecek olan 2. Dünya Kadın Konferansı'nın hazırlıkları devam ediyor. Konferans öncesi düzenlenen kıta toplantıları kapsamında 27-28 Eylül günlerinde Diyarbakır’da 'Ortadoğu Bölge Hazırlık Toplantısı' yapıldı. 3-9 Ekim tarihleri arasında Almanya’da düzenlenecek yeni toplantıda ise Kıtalardan gelen görüşler değerlendirilecek.

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ve Sosyalist Kadın Meclisi’nin (SKM) öncülüğünde Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantının iki gün sürmesi planlanıyordu; fakat Kobanê'ye yönelik İD saldırılarından dolayı bir güne indirildi. İkinci gün de kadınlar Kobanê sınırını ziyaret etti. Toplantıya Türkiye, Filistin, Afganistan, Mısır, Lübnan, Tunus, Almanya ve Rojava’dan kadınlar katıldı.

Kışanak: Korkmayacağız, kaçmayacağız

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Rojava'da direnen kadınlar adına konferansa katılan kadınları selamlayarak, İD'in en fazla kadınlar için tehlike oluşturduğunu söyledi. Kışanak, 'Bedeli ağır olsa da korkmayacağız, kaçmayacağız, tüm insanlık adına ve kadınlar adına bu mücadeleyi kazanacağız' dedi.

Dünya Kadın Buluşması'nın Genel Koordinatörü Monica Gaertner ise konuşmasında, 'Dünyadaki tüm insanlar Kobanê'deki durumu korkuyla izliyorlar. Ama buradaki mücadele kadınlar için bir başkaldırı mesajıdır' diyerek, direnişi selamladı.

Toplantıda İD ile mücadelenin yanı sıra, Ortadoğu’daki tüm erkek egemen güçlere karşı kadınların birlikte mücadele etmesinin önemi vurgulanırken, Rojava Devrimi'ndeki kadın iradesine de değinildi.

Kadına yönelik şiddet her ülkede artıyor

Diyarbakır’da düzenlene toplantıda, Ortadoğu’nun farklı ülkelerinden gelen kadın hakkı aktivistleri kendi deneyimlerini paylaştı.

İran'dan Zilan Neqede, birçok kadın gazetecinin düşüncelerinden dolayı tutuklandığını söylerken, Filistinli Sana Shalaldah ise Filistin'in Batı Şeria ve Gazze olarak ayrılmasının kadın mücadelesini zorlaştırdığını belirtti. Lübnan'dan Saada Dip Alwa, sömürge kültürünü yaymaya çalışan ülkelerde kadına şiddetin arttığını ifade etti; İD ile mücadelenin zorluğundan söz ederek, bir iç savaşın eşiğinde olduklarını belirtti. Afganistan'dan Amilia Spartak ise Afgan kadınların 35 yıldır savaşın içinde olduğunu söyledi. Taliban'ın tehditleri nedeniyle birçok kadının iş yaşamından uzaklaşmak zorunda kaldığını anlatan Spartak, kadına yönelik cinsel saldırıların oldukça arttığını söyledi. Spartak, kentte üniversiteler açıldığını, ama kırsalda okulların kız çocuklarına kapalı olduğunu bildirdi.

Ezidi Kadınlara Ziyaret

Kadınlar, konferans sonrasında IŞİD saldırıları sonucu Şengal’den göç etmek zorunda kalan Ezidi halkı için kurulan kampları ziyarete gittiler.

Kadınlar, sınıra gidiş sırasında Urfa yolu üzerinde polis barikatıyla karşılaştı. Valiliğin Kobanê sınırına ziyaretleri yasakladığını söyleyen polisler, otobüste arama yaptı. Kadınların itirazı ve HDP milletvekillerinin Vali ile yaptığı görüşmeler sonucu polis barikatı kaldırıldı ve kadınlar Suruç'a ulaşarak sınırda bulunan Elîzêr Köyü'nde direniş nöbeti tutan insanları ziyaret etti. IŞİD tarafından ele geçirilen ve şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobanê sınırındaki bu köyde konferansın sonuç bildirgesi açıklandı. Dünya kamuoyuna seslenmek için İngilizce okunan bildirgede, dünya kadınlarına Kobanê direnişine destek sunma çağrısı yapıldı ve Türk devletine de Kürt sorununun adil demokratik çözüm için bir an önce harekete geçmesi ve Rojava devrimini boğmaya çalışan IŞİD'e verdiği destekten vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.

Kategoriler

Güncel Türkiye