Ülkece, sağından, solundan, ortasından tepesinden, takıla takıla CHP adayının adına takıldık.
BAWER ÇAKIR
bawerinadresi@gmail.com
CHP’nin çatı cumhurbaşkanı adayını açıklamasıyla beraber ülkece dipsiz bir kuyunun içine düştük ve hala oradan çıkamıyoruz. Sanmayın ki bu kuyudan çıkamayışımızın nedeni açıklanan adayın niteliklerini yetersiz görmemiz ya da buna benzer “makul” nedenler. Ülkece, sağından, solundan, ortasından tepesinden, takıla takıla CHP adayının adına takıldık.
Ekmeleddin İhsanoğlu ismi Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kamuoyuna duyurulduğundan beri yer gök şakalara, komikliklere boğuldu. Komik diyorum ama lafın gelişi... İlköğretim seviyesindeki espriciklerle İhsanoglu’nu yerden yere vuran, adıyla ilgili komik olduğu sanılan espriler muson yağmuru gibi tepemize tepemize iniyor ve konu hâlâ konuşmamız gereken durağa varmadı.
‘Bizimkiler’
Peki Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı niye herkesin gülüncüne gitti? Ya da bu ülkenin kronik hastalıklarından biri olan, çok duyulmayan, bilinmeyen ya da ‘bizimkine’ benzemeyen isimlerle dalga geçme hastalığına Isviçreli biliminsanlari neden hâlâ bir merhem üretmediler?
Bütün çocukluğu adıyla dalga geçilerek geçmiş biri olarak Ekmeleddin ismiyle ilgili yapılan yorumlara gülemedim. “Yarası olan gocunur” deyip sığlık seviyesini yükseğe çekebilirsiniz. Çekinmeyin, deyin. Ve evet yaram var... Gocunmam da bundan.
Ailem bana Bawer demeye karar verdiği zamanlarda Kürtler arasında dahi pek de sık kullanılan bir isim değildi. İlk başlarda insanların ismimi anlamamalarını değişik bir isim olmasına bağlayarak dayandım lakin bir noktadan sonra, yıllardır komşumuz olan, aynı binada yaşadığımız, ya da ayni sınıfa gidip ayni sokakta oynadığımız insanların adımla ilgili şakaları son bulmayınca mevzunun alışkın olmamaktan çok öte bir şey olduğunu idrak ettim. İnsanlar adımla dalga geçiyorlardı çünkü Bawer bir kere Türkçe değildi. Türkçe olmayan ismim gibi biz de Türk değildik. Kürdistan’da savaş vardı ve ülkenin batısına göçmek zorunda kalan birçok Kürt gibi, ben ve ailem de “bizden değilsin” gizli mesajlı doğrudan ya da dolaylı imâlara maruz kalıyorduk. Bawer’i ısrarla anlamayıp Dilaver, Yaver, Muammer diyen insanların asil sorununun adım olmadığı da çok açıktı.
Kirkor isimli bir arkadaşım 30 yaşında bile hâlâ kendisine eşinin dostunun “Kirkor, sana kim kor” diye seslendiğini söylemişti. “Bawer, azıcık da bana ver” Kürt ve eşcinsel kombosu yapmış bendeniz için arkadaş hatırı sosuna bulanmış homofobiydi artık. Daha birkaç yıl önce, Barselona’daki Türkiyelilerin kurdukları Facebook grubunda Türkiyelilik tartışması esnasında biri kalkıp bana “Bawer Bey, adınızdan anladığım kadarıyla Avusturyalı ya da Almansınız. Sizin ülkenizde de birileri çıkıp vatanınızı bölmeye kalksa siz ne hissedersiniz” diye sorunca adeta bayılmıştım!
Tüm bu şakalar, bu gibi sorular, dalga geçmeler Bawer’in hiçbir zaman ‘onların’ isimlerinden biri olmayacağının da kanıtıydı.
Hayretle izliyorum
Gördüğünüz gibi yaram derin ve tuz basanı çok oldu. Günlerdir süren Ekmeleddin ismiyle ilgili saçmalıkları bunları hatırlayarak okuyorum. Hiçbirine gülemediğim gibi, isimleri nedeniyle bu gibi iğrençliklere maruz kalmış Türk ya da Türkçe isimli olmayan insanların da bu halaya katılmalarını hayretle izliyorum.
Ve gerçekten merakımdan soruyorum: Ekmeleddin isminin nesi komik? Bu isimde bir cumhurbaşkanı olmasıyla sorun ne? Ve daha da mühimi Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığının burasına mı takıldık? Asıl mevzuya Cumhurbaşkanlığı seçimi bittikten sonra mı geleceğiz?
Satırlarıma son verirken, 10 yıl boyunca bana Muammer diyen karşı komşumuz İnayet Teyze’yi de rahmetle anayım.