Türkiyeli ve Ermenistanlı 20 genç, iki ülke arasında sanat köprüsü kurmak için bir dans projesi düzenlediler. Proje kapsamında Diyarbakır, Muş ve Van’da gösteri yapan gençlere Gümrü’den yasak geldi. Sınırların kaldırılması için dans eden gençler Gümrü’de sahne alamadı. Proje koordinatörleri ve dansçılara göre karar şaşırtıcı.
6 Haziran’da Diyarbakır'da başlayan turne kapsamında iki ülkeden 10'ar genç Muş ve Van’da sahneye çıktı. Ancak Gümrü Belediyesi gösteriye izin vermedi.
UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr
GÖZDE KAZAZ
gozdekazaz@agos.com.tr
Türkiyeli ve Ermenistanlı 20 genç, iki ülke arasında sanat köprüsü kurmak için bir dans projesi düzenlediler. Proje kapsamında Diyarbakır, Muş ve Van’da gösteri yapan gençlere Gümrü’den yasak geldi. Sınırların kaldırılması için dans eden gençler Gümrü’de sahne alamadı.
Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türkiye ve Ermenistanlı gençler arasındaki iletişimi pekiştirmek ve aralarında güven inşa etmek için‘Birlikte Yaşa ve Dans Et’ projesine başladı. 30 Mayıs’ta start verilen proje, gençlerin tanışmalarını, ortak bir anlayış geliştirmelerini, Türkiye ve Ermenistan toplumu arasındaki diyalogu teşvik etmeyi, kültürel aktivitelerle gençlerin yaratıcılığına fırsat yaratmayı, önyargıları yıkmak için kültürel araçları etkin bir şekilde kullanmayı hedefliyor.
6 Haziran’da Diyarbakır'da yapılan gösteriyle başlayan turne kapsamında gençler Muş ve Van’da sahneye çıktı. Ardından Ermenistan’a geçen gençler Gümrü ve Yerevan’da sahne alacaktı. Ancak 10 Haziran’da yapılması planlanan gösteriye Gümrü Belediyesi tarafından izin verilmedi.
Belediye, karara gerekçe olarak, “Ermeni soykırımının yüzüncü yılı yaklaşırken Türk kültürü propagandası yapan gösterilerin yapılması uygun değildir” ifadelerini kullanan bir açıklama yaptı.
Dans gösterisi, Gümrü Belediyesi’nin yasak kararının ardından Casa Vakfı’na ait küçük bir salonda gerçekleştirilebildi.
Proje koordinatörü Zekeriya Dündar, Gümrü Belediye’sinin kararına tepki gösterdi. Dündar, yasak kararını Agos’a değerlendirdi.
“Belediyeden böyle bir cevabın gelmesi oldukça üzücü. Bu cevap kaçamak ve diyaloga kapalı. Politika yapıyorlar ve bizi buna dahil etmeleri hiç hoş değil. Yasak kararının ardından detaylı bir cevap isteyince, gençlerden kaçının soykırımı kabul ettiği, kaçının soykırım müzesini ziyaret ettiği gibi sorularla karşılaştık. Projeye katılan gençlerin hepsi hayatlarında ilk defa Ermenistan’a gidiyor ve gittikleri ilk şehir Gümrü. Bizimle konuşmadan bizleri bu şekilde yargılamaları hem saçma hem de üzücü.”
Yasak kararını değerlendiren Gümrü Milletvekili Aragats Akhoyan ise, “Elimden geldiği kadar bu tür girişimleri desteklemeye çalışıyorum. Ancak belediye nasıl böyle karar vermiş anlayabilmiş değilim” diye konuştu.
Dans ekibinden Varduhi Balyan, Türkiye’de Kars’ta yapacakları gösterinin de benzer nedenlerle yapılmadığını belirterek Gümrü Belediyesi’nin tavrıyla ilgili “böyle bir cevap beklemiyorduk”dedi. Türkiye’den giden gençlerin hepsinin ilk Ermenistan yolculuğu olduğunu belirten Balyan, belediye tarafından kentin meydanı için izin çıkmayınca gösterinin bir vakıfta ve ardından Türkiye - Ermenistan sınırında bulunan Vahramaberd köyünde yapıldığını söyledi: ”Katılım çoktu, insanlar depremden sonra ilk defa bu kadar güzel bir gösteri gördüklerini söyledi” açıklamasını yaptı.
'Ermenistan açısından üzücü'
Belediyeye izin için başvuruda bulunan, Gümrü Gençlik İnisiyatifi Başkanı Artur Najarian ise “Ermeni ve Türk gençlerinin bir araya gelmesi, tartışması ve diyalog kurması için iyi bir fırsat olduğunu, belediyenin projeye izin vermemesini Ermenistan açısından üzücü bulduğunu” belirtti.
“Kimin geleceğini bilmiyordu belediye, bu yüzden temkinlik yaklaştılar. Sanırım milliyetçi insanların geleceğini düşünüp, kentin meydanında yapmak istediğimiz etkinlikte güvenlik sorunu çıkmasını da istemediler” diyen Najarian, yine de kararı şaşırtıcı ve saçma bulduğunu söyledi:
“Belediyeye, ‘Bu bir barış projesi ve buraya geldikleri için memnun olmalısınız’ dedim. Ben de Soykırım nedeniyle Muş’tan ayrılmak zorunda kalan bir ailedenim. Soykırımın ne olduğunu bildiğim için bu projeleri yapıyorum. Türkiye’den pek çok insanla tanıştım . Bir 100 yıl daha bu sorunu devam ettirmek istemiyorsak birbirimizle konuşmalıyız. Konuşma şansını gençlere vermeliyiz”
Najarian, yine de yasağın olumu bir yanının olduğunu söylüyor: “Belediyenin kararını facebook sayfamda paylaştıktan sonra Ermenistan medyası çok ilgilendi. Vakıfta yaptığımız gösteriye katılım çok yüksek oldu. Böyle bir barış projesi, bu yolla da olsa duyulmuş oldu böylece.'