İtalya, 'mültecileri kurtarma operasyonu konusunda' AB'den destek istiyor. Ülkenin 'göç limanı' olan Pozzalo'da açıklama yapan İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, AB'nin yardım etmemesi halinde, Akdeniz'de savaş gemileriyle mültecileri kurtarma operasyonlarına son verebileceklerini söyledi.
İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, yaptığı açıklama Avrupa Birliği'nin yardım etmemesi halinde, Akdeniz'de savaş gemileriyle mültecileri kurtarma operasyonlarına son verebileceklerini söyledi.
Son aylarda mültecilerin getirildiği Sicilya’nın Pozzallo limanında açıklamayı yapan İtalyan İçişleri Bakanı Alfano, 'Akdeniz sınırında AB devreye girmezse, İtalya çekilir ve AB'ye kıtaya koruma görevini yerine getirmesini söyler. Hayat kurtarmaya devam edeceğiz ama bunu tek başına yapamayız ve Libya'da uluslararası toplum tarafından yaratılan istikrarsızlıkla yalnız baş edemeyiz' dedi.
Hafta sonunda Libya'nın 65 kilometre açıklarında şişme botla İtalya'nın Lampedusa adasına geçmeye çalışan en az 39 kişi boğularak can vermişti.
Geçen Ekim'de de Lampedusa açıklarında bir geminin batması sonucu 360 mülteci ölmüştü.
Bakan'ın açıklamasından kısa bir süre sonra bir Kuveyt petrol tankeri Sicilya'ya 356 mülteci daha getirdi.
İtalyan medyası, Kuveyt bandıralı tanker tarafından kurtarılarak bu limana getirilen göçmenlerin Suriye, Lübnan, Mısır, Somali ve Fas vatandaşları olduğunu bildirdi. İtalyan savaş gemilerinin de başka noktalarda 200 göçmeni kurtardığı belirtiliyor.
Malta da destek istiyor
Malta da İtalya gibi, Avrupa Birliği'nden göçmen akınının mali yükünü paylaşmasını istedi. Malta Başbakanı Joseph Muscat bazen Kuzey Afrika'dan 20'den fazla mülteci teknesinin geldiğini, bunun insani ve lojistik açıdan sorunlara neden olduğunu söyledi.
Güney kıyılarından İtalya’ya son bir senede 50 bin mülteci geldi.
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler (BM), İtalya’nın mültecilere muamelesini eleştirmiş; son olarak Suriye, Somali ve Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen mültecilerin yemeksiz susuz ve parasız bir şekilde Roma ve Milan’da bir parka terk edilmesini BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Carlotta Sami ‘kabul edilemez” olarak tanımlamıştı. (GK)