Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün (IŞİD) Musul’u ele geçirmesinden sonra bölgeden kaçış başladı. Uluslararası Göç Örgütü, yaklaşık 500 bin kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı. Bölgede en zor durumda olanlar ise Hıristiyanlar.Irak’ta devlet kademesinde Ermenileri temsil eden Baruyr Hagopian, bölgedeki Ermenilerin durumuna ilişkin Agos'a bilgi verdi.
UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr
PAKRAT ESTUKYAN
pakrates@yahoo.com
Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün (IŞİD) Musul’u ele geçirmesinden sonra bölgedeki ilerleyişi sürüyor. Irak merkezi hükümeti ve ordusu bölgede hiçbir varlık gösteremiyor. Bölgeden kaçış başladı. IŞİD’in kentte araç kullanılmasına izin vermemesinden dolayı insanlar yürüyerek kaçmaya çalışıyor. Uluslararası Göç Örgütü, yaklaşık 500 bin kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı. Bölgede en zor durumda olanlar ise Hıristiyanlar.
Kaçamayan Ermeniler
Ermeniler ve Süryaniler Musul’u terk etmeye başladı. Bölgede yakın zamana kadar 3 bin kadar Ermeni nüfusu vardı. Ancak son yıllarda devam eden çatışmalar dolayısıyla sayıları giderek azaldı. Irak’ta devlet kademesinde Ermenileri temsil eden Baruyr Hagopian, bölgedeki Ermenilerin durumuna ilişkin bilgi verdi.
Hagopian, şunları söyledi; “Musul içinde 65 Ermeni ailesini vardı. Büyük çoğunluğu Musul’u terk etti. Yolların kapatılmasının ardından bazı aileler kenti terk edemedi. Şimdiye kadar herhangi bir ölü veya yaralı haberi gelmedi. Kiliselere dönükte bir saldırı bilgisi bize ulaşmadı. Kaçanlar Erbil ve Duhok’a gidiyor. Erbil’de kurumlarımız var. Her türlü yardıma da hazırlar. Ancak şu ana kadar kurumlarımıza herhangi bir yardım talebi gelmedi. Kaçanlar çoğunlukla kendi akrabalarının yanına gidiyor.”
Erbil’de bulunan Ermeni Vakfı yöneticilerinden Şant Muradyan, 48 ailenin Erbil’e ulaşmayı başırdığını söyledi. Muradyan şu bilgileri verdi;
“Musul’da iki Ermeni kilisemiz vardı. Biri yeni yapılmış bir kiliseydi ve 2006’da yakılmıştı. Diğer eski olan kilise kapandı. Ailelerin çoğu akrabalarının yanında. Bize ulaşan herhangi bir ölü yada yaralı haberi yok. Süryaniler ve Keldaniler de geliyorlar. Buraya ulaşan bazı aileler ise Duhok’a geçiyorlar.”
Manastır’da IŞİD
Süryaniler de göç yolarında. IŞİD denetiminde olan Musul ve Ninova bölgesi Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Bölgeden edinilen bilgilere göre, şu ana kadar yaklaşık bin Süryani bölgeyi terk etmiş durumda. Süryaniler de Ermeniler gibi Kürdistan’a kaçıyor. Şu ana kadar bir kilise ve manastır IŞİD’in eline geçti. Bunlardan biri bölgenin en önemli Süryani kiliselerinden biri olan 1.700 yıllık Mar Behnam Manastırı. Süryaniler bölgedeki kilise ve manastırları sığınak olarak da kullanıyor. Kiliselere sığınan yaklaşık 250 Süryani aile var.
108 Türkiye vatandaşı rehin
IŞİD’in Musul’a girmesinin ardından Türkiye Başkonsolosluğu’na baskın düzenledi. Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 49 kişi rehin alındı. Kentin Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 Türkiye vatandaşı rehin alındı. Daha önce rehin alınan TIR şoförleriyle beraber 108 Türkiye vatandaşı IŞİD’in elinde rehin durumda. Konsolosluk baskınına ABD’den sert tepki gelirken Türkiye NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırdı. IŞİD’ten yapılan açıklamada ise “Rehineleri tutuklayıp bilinmeyen bir yere götürdük” ifadeleri yer aldı.