Malatya HAYDer, Dersim Ermenileri Derneği, Sason Acar Köyü Ermenileri Derneği, Sason Bitlis Ermenileri Derneği, Sivaslı Ermeniler ve Dostları Derneği, Vakıflı Köyü Ermeni Derneği ve Düşünce Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği, ana gündemi seçim yönetmeliği olan panel, 4 Haziran Çarşamba akşamı Kumkapı Dışı Surp Harutyun Kilisesi Vakfı’nın salonunda yapıldı.
AREN DADIR
arendadir@gmail.com
Malatya HAYDer, Dersim Ermenileri Derneği, Sason Acar Köyü Ermenileri Derneği, Sason Bitlis Ermenileri Derneği, Sivaslı Ermeniler ve Dostları Derneği, Vakıflı Köyü Ermeni Derneği ve Düşünce Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği, ana gündemi seçim yönetmeliği olan panel, 4 Haziran Çarşamba akşamı Kumkapı Dışı Surp Harutyun Kilisesi Vakfı’nın salonunda yapıldı.
Yaklaşık 200 kişinin katıldığı panelde, vakıf yöneticilerinin sayısının azlığı dikkat çekti. Açılış konuşmasını yapan Malatya HAYDer Başkanı Garbis Evyapan, paneli düzenleme amaçlarının toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konularda, halkın serbestçe kapısından girebileceği ve fikrini söyleyebileceği bir zemin oluşturmak olduğunu söyledi. Evyapan’ın ardından söz alan Sivaslı Ermeniler ve Dostları Derneği İkinci Başkanı Şahin Arslan, “Hemşeri dernekleri olarak geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman olmak üzere üç yelpazemiz var. İlk yelpazemizde dedelerimizin yaşadığı topraklardaki izler, oradaki kiliselerimiz, mezarlıklarımız, değerlerimiz var. İkinci yelpazemiz İstanbul’da, burada sorunlarımız var. Hemşeri dernekleri toplumun ihtiyacından doğdu” dedi.
En önemli değişim
Panelde üçüncü konuşmacı Düşünce Platformu üyesi Harut Özer’di. Özer, platform olarak amaçlarının seçim yönetmeliği, Patriklik seçimi, Patrikhane’nin tüzel kişiliği, sağlık, eğitim gibi sorunlara, toplumun her kesimiyle işbirliği yaparak çözüm üretici projeler üretmek olduğunu belirtti. Özer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vakıf seçim yönetmeliği için neden geleceğimizi belirleyen en önemli değişim diyoruz? Sonuçta toplumun büyük kısmının vakıf seçimlerinde kimin, nasıl seçildiği ile ilgili çok fazla merakı yok. Bunu seçmen sayısı, mal varlığı ya da en önemli vakıf olduklarını söyleyen kurumlarımızda kullanılan oy sayılarından biliyoruz. Bugün nüfusumuzun demografik yapısı bilinmiyor, Cumhuriyet tarihinde ilk kez yeni okul inşa ediyoruz, ancak farklı ihtiyaçlarımız için atıl projeler üretemiyoruz. Yöneticilerimizin, daha önce üç kez il genelinde oylanmış bir taslak yerine bir kez daha şekillendirmeye çalıştıkları vakıflar seçim yönetmeliği taslağı ile nasıl bir hesap yaptıklarını ve koydukları kırmızı çizgilerin neler olduğunu gizlemeleri toplumda soru işareti yaratıyor.” Özer, gençlerin temsilcileri ile tanışma toplantısı düzenleyeceklerini, bir program oluşturarak sağlıklı ve yapıcı bir çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.
Adil seçimler şart
Harut Özer’den sonra söz olan Düşünce Platformu üyesi Sosyolog Ohannes Kılıçdağı tüm sorunların, tartışılan ‘nasıl yönetileceğimiz’ sorusunun alt başlıkları olduğunu, bu çağda her topluluk gibi Türkiye Ermenilerinin de demokratik bir şekilde yönetilmesi gerektiğini söyledi. Yöneticilerin adil seçimlerle iş başına gelmeleri gerektiğini, hesap verilebilirliği ve şeffaflığı demokrasinin olmazsa olmazları olarak açıklayan Kılıçdağı, Ermeni toplumunun sorunları çözmesi için kamuoyu önünde görünürlülüğünü arttırmasının ve örgütlü bir şekilde hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.
Ulaşmak istediğimiz yer aynı
Son olarak söz alan Malatya HAYDer üyesi Nubar Dinçöz seçimlerin nasıl yapılacağından yapılıp yapılmayacağını kadar tartışılır hale gelmenin üzücü olduğunu belirtti. Dinçöz konuşmasına şöyle devam etti: “Bakış açılarımız farklı olsa bile, ulaşmak istediğimiz yer aşağı yukarı aynı. Bizler vakıfları kullanarak yılların getirdiği sorunlarını çözmeye çalışıyoruz, genel olarak da iyi yönetilmediğimizden sorunlarımıza dair çözüm üretemiyoruz.”
Seçim yönetmeliği dışında, Ermeni toplumunun diğer sorunlarının da tartışıldığı ve zaman zaman hararetli tartışmaların yaşandığı soru-cevap kısmının ardından panel sona erdi.