Adalılar direnişte

Adalar Müzesi’nin ortakları olan Adalar Vakfı ile Adalar Belediyesi arasında, Büyükada Çınar mevkiindeki Gülersoy Kültür Merkezi’nde bulunan Adalar Müzesi Sergi Alanı’yla ilgili tartışma devam ediyor. Adalılar, Gülersoy Kültür Merkezi önünde çadırlarıyla alanda nöbet tutmaya başladı.

ÖZGÜN ÇAĞLAR
ozguncaglar@agos.com.tr

Adalar Müzesi’nin ortakları olan Adalar Vakfı ile Adalar Belediyesi arasında, Büyükada Çınar mevkiindeki Gülersoy Kültür Merkezi’nde bulunan Adalar Müzesi Sergi Alanı’yla ilgili tartışma devam ediyor. Tartışma, alanın 15 gün içerisinde tahliye edilmek istendiğini bildiren tebligatın Adalar Vakfı’na 16 Mayıs’ta ulaşmasıyla başlamıştı.

Adalar Belediyesi ve Adalar Vakfı kaynaklarıyla altyapısı oluşturulan Adalar Müzesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından destekleniyor.  Müzenin işletme giderleri vakıf tarafından karşılanırken, sergi alanında 2010’dan bugüne kadar 5 tane geçici (yıllık) sergi açıldı.

Adalar Müzesi, geçtiğimiz günlerde yaptığı çağrıyla, 1 Haziran günü 17.00’de Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde Adalar Belediyesi’nin tahliye isteğini değerlendirmek üzere destekçileriyle bir durum değerlendirmesi yaptı. Dört adadan çok sayıda katılımcının ve Adalar Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Yerlikaya’nın katıldığı toplantı, hararetli tartışmalara sahne oldu.

Vakıf  ile belediye karşı karşıya

İlk olarak, Adalar Vakfı Başkanı ve Adalar Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi Halim Bulutoğlu, sergi alanının akıbetinin ne olacağı konusunda görüşmelerin devam ettiğini ve belediyeyle bir uzlaşma sağlanamazsa mekânı boşaltmak zorunda kalacaklarını belirterek söze başladı. Geçen dönem Adalar Belediyesi’ni yöneten CHP yönetimiyle Adalar Vakfı arasında, bu alan için üç yıllık bir sözleşme yapıldığını belirten Bulutoğlu, dört yılı geride bıraktıktan sonra Adalar Belediyesi’nin birden bire alanı kendilerinden almak istediğini söyledi. Alanı, tüm maliyetlerini göze alarak, yaz kış açık olacak şekilde sergi alanı haline getirdiklerini ve bir de yaşam alanı kurduklarını ifade etti.

Halim Bulutoğlu’nun konuşmasından sonra Adalar Belediyesi’nin konu hakkındaki görüşlerini aktarmak üzere Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Yerlikaya söz aldı. Yerlikaya, elindeki belgelerden hareketle, söz konusu anlaşmanın süresi dolduğu için, Adalar Vakfı’nın alanı kullanmasının artık hukuk dışı olduğunu ve bu alanın geri alınmasıyla, bir hukuksuzluğun giderileceğini belirtti. Yerlikaya, sergi alanının, yalnızca Adalar Vakfı’nın kullanımından çıkarılmasıyla, Adalar Vakfı dahil, isteyen herkesin kullanımına açılacağını, Belediye’nin sadece kullandırtma hakkına sahip olacağını söyledi. Yerlikaya’nın bu sözleri üzerine salondan, “Bugüne kadar burada etkinlik yapmak isteyen kimi engelledik ki?” şeklinde sesler yükselirken, bir katılımcı da “Dört adada sahiden çalışan tek kurum burası!” diyerek tahliye kararına karşı çıktı. Yerlikaya’nın konuşması, sık sık katılımcıların sözleri ve alkışlamalarıyla kesildi.

Nöbetler başladı

Toplantı sonunda, belediyenin tahliye istemine sonraki günlerde de karşı çıkacaklarını söyleyen ‘Adalılar’, 1 Haziran akşamı itibarıyla çadırlarıyla alanda nöbet tutmaya başladı. Gece sabaha kadar 3 kişinin devam ettirdiği nöbet, yoğun yağmur nedeniyle duraklasa da, olay artık bir sivil direniş halini almış durumda.

Kategoriler

Güncel Gündem