"Gerekiyorsa yasal düzenleme de yapılır meclise de gidilir"

Çözüm Süreci Çalıştayı'nın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay HDP heyetinin İmralı dönüşünde yaptığı açıklamaların önemli olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı Efkan Ala yol haritası için ellerinden geleni yaptıklarını belirtirken Gıda ve Tarımcılık Bakanı Mehdi Eker ulus devleti inşasının farklılıkları ortadan kaldırmasına vurgu yaptı.

Fotoğraf: AA

UYGAR GÜLTEKİN
uygargültekin@agos.com.tr

AK Parti Genel Merkezi AR- GE Başkanlığı'nca Diyarbakır Liluz Otel’de düzenlen ‘Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı’, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda ve Tarımcılık Bakanı Mehdi Eker, Hüseyin Yayman, Vahap Coşkun, Ali Bayramoğlu, Mithat Sancar, Seydi Fırat, Nazan Üstündağ, Yıldıray Oğur, Hakan Tahmaz, Galip Ensarioğlu ve Tahir Elçi’nin de aralarında bulunduğu gazeteci ve akademisyenlerin katılımıyla devam ediyor.

Atalay: Bu bir devrim

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, açılışta yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.  Atalay, yeni yol haritasının, tarihi, somut ve sonuca götürücü olacağını, eğer yol haritası gerektiyorsa yasal düzenlemeler de yapılacağını, meclise de gidileceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İmralı’ya giden HDP heyetinin ada dönüşünde yaptığı açıklamaların önemli olduğunu ve bu düşüncelerin kendi düşünceleri de olduğunu söyledi. Atalay, yeni yol haritasının, tarihi, somut ve sonuca götürücü olacağını, eğer yol haritası gerektiriyorsa yasal düzenlemeler de yapılacağını, meclise de gidileceğini bildirdi.

Atalay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde anneleri yaptığı oturma eylemini “ezber bozdular. Bu bir devrimdir” diye değerlendirdi, “Yani çözüm süreci yürütenler samimiyet sınavından geçiyor. Bunlar çok önemlidir. Bu doğrusu şaşkına çevirdi, ezberler bozuldu. Kendi içlerinden anneler diyor ki 'çocuklarımıza sahip çıkacağız, çocuklar bizim” ifadelerini kullandı. Atalay, BDP ve HDP yönetiminin annelerin devam eden eylemine dair yaptıkları açıklamaları eleştirdi.

Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Biz çözüm süreci yürütüyoruz. Bu dürüstlüğü, samimiyeti, adaletli bakmayı gerektirir. Adaletli olacaksın. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyeceksin. Başka türlü çatışma çözümleri yapamazsınız. Zihninizdeki donmuşlukları bırakacaksınız. Düşüneceğiz, aklı, vicdanı kullanacağız. Çözüm süreci ancak böyle gider. Burada devletten daha devletçi, örgütten daha örgütçü olarak çözüm sürecini yürütemezsiniz. Siyaset kesimi farklı olacak. Biz bu günlere kolay gelmedik AK Parti olarak. Biz hesaplaşmalar, meydan okumalar, nice risklerle geldik. Öyle mesafe almak kolay değil. Ülkeyi normalleştirmek kolay değil.'

Atalay; ”Bu yolun sonunda eve dönüşler, hayata dönüşler, siyasete tekrar dönüşler hepsi var farklı bir Türkiye var' dedi.

Ala: Eski sitem kendine düşman üretti

Çalıştayda konuşan İçişleri Bakanı Ala, ' Biz önemli bir şeyi keşfediyoruz. Burada da bize düşen pozitif bir dil kullanmak ve bu meselenin, Diyarbakır'daki arkadaşlarımıza düşen ve sabote edilmesine izin vermemek.' dedi.

Bu süreçte önlerine yol haritasını koyduklarını, üzerinde çalıştıklarını anlatan Ala, kararlı ciddi bir şekilde çözülmesini sadece arzu etmediklerini, gerçekleştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.

Ala, bir irade ortaya koyduklarını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Biliniz ki bu meselede önümüzde daha güzel günler geçecek, biz kararlığımızı sürdürdükçe, milletimizin bize desteği devam ettikçe, biz biliyoruz ki bu sorunu çözeceğiz. Bu sorunu biz çözeceğiz. Biz çözünce birbirimizin hakkına, hukukuna riayet ederek çözeriz. Bireyin temel hak ve özgürlüklerini kendi anasının sütü gibi ak, helal, doğuştan gelen hak olarak tanımlayarak geliriz. Bu meseleyi birlikte çözersek birbirimizi büyüterek çözeriz.'

Eski Türkiye sisteminin sorun çözmediğini, sorundan beslendiğine dikkati çeken Ala, sorundan beslenen kapalı sistemlerin toplumlara, milletlere hangi bedelleri ödettiğini Türkiye'nin en iyi ve yakından bildiğini belirtti.

'Biliyoruz ki eski Türkiye'nin kodlarıyla, bu bölgede yaşayan insanlar da pratikte yaşayarak öğrendiler ki, biz sorunlarımızı ancak çoğalttık, büyüttük, erteledik, öteledik. Vatandaşlarımızla şunu paylaşmam gerekiyor; kapalı sistemler, yani eski Türkiye'nin sistemi, eski Türkiye'nin kodları, düşman yoksa bile kendisine düşman üretmek üzere kodlanmıştı' diyen Ala, her kesimi belirli zamanlarda ihtiyaç duyduğunda öteki ve düşman olarak tanımladığını, kendi varlığını onun üzerinden idame ettirdiğini vurguladı.

Ala, şunları kaydetti:

'Bunlardan birisi din ve vicdan özgürlüğü alanıydı, diğeri ise etnik kimlikti. 1980 sonrası ortaya çıkan hadise bu iki temel sorunu ve sistemin bunlara yaklaşımını çok açık şekilde ortaya koydu. 1980'den 2000'lere kadar birlikte yaşadık. Hür teşebbüs konusunda mesafeler alabilen sistem, bu siyasal sorunlar ve özgürlük alanı konusunda maalesef Türkiye'nin yüzünü ak edecek bir gelişme, bir seyir izleyemedi. 2002'den sonra AK Parti hükumetleri döneminde gerçekten sistemin dönüştürücü, siyasal alanda reformları gerçekleştirici bir irade ortaya konuldu. Bu nedenledir ki; meselenin farkına varıldığını anlayan düzen, mekanizma, derhal kendisini devreye soktu ve refleksleriyle hareket etmeye başlayarak, bu süreci baltalamak için elinden geleni yaptı. Kaç darbe girişimi, muhtırayı beraber yaşadık, beraber bertaraf ettik. Milletimizin hafızasında bunlar çok yeni yerlerini korumaktadır.'

Eker: Ulus devlet inşası farklılıkları ortadan kaldırmaya çalıştı

Mehdi eker de çalıştayın açılışında konuşma yaptı. Eker, konuşmasında şunları söyledi;

“Aslında nabzın attığı yerse bu şehir, bu şehrin kadim bir kültür merkezi. Bu kadim şehir içinde hep barış dolaştı. Binlerce sene. Bu şehirde Süryaniler, Ermeniler, Türkler, Kürtler Müslümanlar, Yahudiler birlikte yaşadı. Bir sorun olmadı ama ne zaman barışın şifrerleri unutldu, ulus dvlet inşaası sürecinde bu farklılıklar ortadan kaldırılmaya çalışıldı tkeleştirmeye çalışıldı. Ondan sonra da sorunlar birbiri sıra geldi.”

Kategoriler

Güncel Gündem