AK Parti Genel Merkezi AR- GE Başkanlığı'nca Liluz Otel’de düzenlen ‘Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı’ başladı. Hakan Tahmaz, Hüseyin Yayman ve Vahap Coşkun Agos’a değerlendirmelerde bulundular.
Fotoğraf: AA
UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr
AK Parti Genel Merkezi AR- GE Başkanlığı'nca Liluz Otel’de düzenlen ‘Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı’ başladı.
Çalıştaya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda ve Tarımcılık Bakanı Mehdi Eker, Hüseyin Yayman, Vahap Coşkun, Ali Bayramoğlu, Mithat Sancar, Seydi Fırat, Nazan Üstündağ, Yıdıray Oğur, Hakan Tahmaz, Galip Ensarioğl ve Tahir Elçi’nin de aralarında bulunduğu gazeteci ve akademisyenler katıldı.
Çalıştay öncesinde Hakan Tahmaz, Hüseyin Yayman ve Vahap Coşkun Agos’a değerlendirmelerde bulundular.
“Gergin bir ortamda başlıyor”
Hakan Tahmaz (Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü):
Çok gergin bir ortamda yapılıyor. Lice olayları, Belediye önünde ailelerin devam eden oturma eylemi ve son dönemde İstanbul’da, Öcalan’a özgürlük için başlatılan kampanyaya karşı gelişen saldırılar ve parlamentoda bulunan siyasi liderlerin açıklamaları gergin bir ortama yol açtı. İmralı’dan ve Beşir Atalay’dan gelen açıklamalar bir rahatlama sağlasa da Başbakan’ın ve HDP’nin açıklamaları gergin. Öncelikle bu gerginliği düşürülmesi için adımlar atmak gerekiyor. Bir güvensizlik var ortada ve bu güvensizliği gidermek gerekiyor. Bu da hükümetin sorumluluğunda. Hükümet bugüne kadar süreci geliştirecek, görüşmelerden müzakereye geçilecek adamlar atmadı. MİT, Öcalan ve PKK eliyle görüşmeler yürüyor. Görüşmeler ikili zeminden çıkartılmalı ve yasal zemine kavuşmalıdır. Burada esas olarak bunları dile getireceğiz
“Çözümü sonuç odaklı görmemek lazım”
Hüseyin yayman (Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi)
Diyarbakır’da ilk defa bu düzeyde böyle bir toplantı yapılıyor. Bu konjonktüre gelinmesi açısından da önemli. Çözüm sürecinde bir duraklama, tartışmalar olduğu anda sorunun merkezinde tartışmak tarihi ve önemlidir. Bu süreç çok konuşulacak. Meselenin çözümünü sonuç odaklı görmemek lazım. Bu bir süreç ve sürekli adımlar atılacak. Bu pedal çevrime stratejisi ve sürekli mesafe alınacak. Mesafe alındıkça normalleşme sağlanacak. Psikolojik eşiklerin aşılması ve ön yargıların ortadan kalkması bakımından bu toplantıların önemli olduğunu düşünüyorum.
Nasıl bir siyaset belirlemek gerekiyor, tartışılmalı
Vahap Coşkun (Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi)
İki açıdan bu toplantı önemli. Birincisi, tarafların yeni bir aşamaya girildiğine dair beyanları var. Hem Beşir Atalay hem Öcalan tarafından sürecin yeni bir aşamaya girildiği ve daha hızlı, daha somut kararların alınması gerektiği söyleniyor.
İkincisi, yeni bir aşamaya girildiği söylense de süreçte sıkıntıya sebep olacak olaylar meydana geliyor. Lice’de devam eden olaylar, karakol yapımlarının devam etmesi gibi. Bu sorunların giderilmesi için nasıl bir siyaset belirlemek gerekiyor? Bu toplantıda tartışılmalı. Karşımıza çıkacak sorunların çözümlerinin belirlenmesi açısından bu çalıştayda tartışımlar yapılacaktır.