Doğu Perinçek davası temziye gidiyor

1915 Ermeni Soykırımı’yla ilgili açıklamaları nedeniyle İsviçre'de mahkum edilen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in davası Büyük Daire'de kabul edildi. Büyük Daire gerek görürse bir duruşma daha yapılacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM),  Doğu Perinçek'in, 1915 Ermeni Soykırımı hakkındaki açıklamaları nedeniyle İsviçre'de ceza alması üzerine verilen ihlal kararıyla ilgili davanın, Büyük Daire'de görülmesine karar verdi.

İsviçre’nin mart ayında yaptığı temyiz başvurusunu inceleyen beş yargıçtan oluşan mahkeme heyeti, davanın Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırdı.

Büyük Daire'nin gerek görmesi halinde bir kez daha duruşma yapılabilecek.

Perinçek, İsviçre'nin 9 Mart 2007'de verdiği cezanın ardından 2008'de AİHM'e başvurmuştu.

Mahkeme, 17 Aralık 2013’te verdiği kararla İsviçre’nin  İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘İfade Özgürlüğü’ başlıklı 10. maddesinin İsviçre mahkemeleri tarafından ihlal edildiğine hükmetmişti.

İsviçre mahkemelerinin, Perinçek’i mahkûm ederken, kararlarına temel aldığı nokta, 1915 olaylarının hukuki tanımı hakkında, özellikle akademik camiada genel bir uzlaşma olmasıydı.

Kararın ardından Ermeni Soykırımı üzerine çalışan araştırmacılar AİHM kararını eleştiren bir mektup yayımlamış; kararda bahsedilen bazı tarihsel ve kavramsal hataların ahlaki ve sosyal önemi olduğunu belirtmişlerdi.

 Dışişleri Bakanlığı: Karar siyasi

Türk Dışişleri Bakanlığı karar üzerine internet sitesinde yayımladığı açıklamada kararın ‘siyasi’ olduğunu savundu.

Açıklamada “AİHM içtihatları ve hukukun temel ilkeleri gözetildiğinde, AİHM’nin 17 Aralık 2013 tarihli kararından farklı bir sonucun çıkması düşünülemez” denilen açıklamada Böylelikle bir kez daha, tarihin ve hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlere karşı gerekli cevap verilmiş ve demokratik toplumların yapıtaşı olan ifade özgürlüğünün teminat altında olduğu kuvvetli bir şekilde teyit edilmiş olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında çıkarılan 'Ermeni soykırımının inkâr edilmesini yasaklayan' yasanın yürürlüğe girmesinin ardından İsviçre’nin üç kentinde konferanslara katılmış, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915 ve sonraki yıllarda Ermeni halkına yönelik soykırım suçu işlediğini inkâr ederek Soykırımı “uluslararası bir yalan” olarak nitelemişti.

İsviçre mahkemeleri bunun üzerine Perinçek'i  ırkçı ayrımcılık yapmaktan 90 gün hapse mahkûm etmişti.

Kategoriler

Güncel Gündem