Silah Ticareti Anlaşması'nı 8 ülke daha onayladı

'Uluslararası Silah Ticareti Anlaşması'nın kabulünün birinci yılında, BM üyesi sekiz ülke daha anlaşmayı onayladı. Sözleşmeye taraf olan ülkeler silahların savaş suçları ve soykırımlarda kullanılmasını, karaborsaya düşmesini engellemek için önlemler alma taahhüdü altına giriyor.

Küresel silah ticaretini düzenleyen 'Uluslararası silah ticareti anlaşması'nın kabulünün birinci yılında,  BM üyesi sekiz ülke daha anlaşmayı onayladı.

Avustralya, Avusturya, Belçika, Lüksemburg, Burkina Faso, Jamaika, Samoa ile St Vincent ve Grenandines büyükelçileri, BM’de düzenlenen törenle anlaşmanın kabulüne ilişkin resmi belgeleri imzaladı.

Bu ülkelerin onaylamasıyla anlaşmayı kabul eden ülke sayısı 40’e yükseldi. Anlaşmanın uygulanabilmesi için 50’den fazla ülke tarafından onaylanması gerekiyor.

Uluslararası silah ticareti dünya genelinde yıllık 70 milyar doları buluyor.

Sözleşme, ambargo uygulanan ülkelere silah satılmamasını düzenliyor; bunun yanında soykırım, insanlığa karşı suç, savaş suçları ya da terörizm için kullanılabilecek silahların da satışının engellenmesi hedefleniyor.

Sözleşmeye taraf olan ülkeler söz konusu silahların karaborsaya düşmesini engellemek için önlemler alma taahhüdü altına da giriyor.

Öte yandan, BM yetkilileri, sözleşmenin, ülkelerin dahili ticaretleri hakkında bir düzenleme getirmediğini söylüyor.

2 Nisan 2013’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda büyük bir çoğunlukla kabul edilmiş,  Rusya ile Çin gibi silah ihracatçısı ülkeler anlaşma karşısında çekimser kalmıştı. (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya