Yazı dizimizde sona yaklaşırken, bu hafta tasarımcı Alida Divanyan’ı tanıyoruz.Kendi markasıyla butik tasarımlar yapmayı planlayan Alida Divanyan’la, sektördeki 15 yıllık tasarım serüveni hakkında konuştuk.
KARİN BAL
karinbal89@gmail.com
Yazı dizimizde sona yaklaşırken, bu hafta tasarımcı Alida Divanyan’ı tanıyoruz. 2000 yılından beri sektördeki çeşitli firmalara mücevher çizimleri yapan Alida, bu yıl Mücevher İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği, ‘doğada aşk’ temalı Mücevher Takı Tasarım Yarışması’nda finale kalan on isimden biri oldu. Kendi markasıyla butik tasarımlar yapmayı planlayan Alida Divanyan’la, sektördeki 15 yıllık tasarım serüveni hakkında konuştuk.
• Bugüne dek hangi firmalar için tasarım yaptınız? İşin döküm kısmıyla da ilgilendiniz mi?
Sektöre atıldığımdan beri birçok firma için çizim yaptım. Bunlar arasında Favori Kuyumculuk, Kapalıçarşı’daki Orijinal Pırlanta ve Nişantaşı’ndaki Karun Kıraç da var. Çalıştığım firmalarda okulda eğitimini aldığım mum modelleme de yaptım. Çizimlerimde ağırlıklı olarak karakalem çalışıyorum. Fakat teknolojinin gelişmesiyle, sektörde bilgisayarla modelleme kullanılmaya başlandı.
Finale Kalan 'Genesis' tasarımı |
• Tasarımlarınızın tarzını nasıl tarif edersiniz?
Sektörel çalışıldığı zaman maalesef serbest olamıyorsunuz. Firmanın belirli kriterleri oluyor; takılabilirliliği, çarpıp bir yeri çizmemesi, ağırlığı, ergonomisi... Eğer koleksiyon çalışıyorsam bana verilen konuyla ilgili detaylı bir araştırma yapıyorum, ilham alacak pek çok nokta çıkıyor. Bir de, hangi sınıfa hitap ediyorsanız o tarz şeyler tasarlamanız gerekiyor. Tasarladığınız şey sizin hiç hoşunuza gitmeyebilir, ama hitap ettiğiniz kesime mükemmel gelebilir. Bu nedenle, sizden istenene göre ve ‘Daha çok ne satabilir?’ diye düşünüp, o doğrultuda tasarım yapıyorsunuz.
• Katıldığınız yarışmanın detaylarından bahseder misiniz?
Bu sene Mücevher İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği, ‘doğada aşk’ temalı Mücevher Takı Tasarım Yarışması’na katıldım. Temayı duyduğumda, aklıma ilk olarak, yasak meyveyi yiyerek cennetten atılan Âdem ve Havva geldi. Tasarımımda bu hikâyeden yola çıktım; toprağın altından başlayan, filizlenen bir aşk kolu sarıyor ve yüzükle son buluyor. ‘Genesis’ adını taşıyan bir şahmeran tasarladım. Tasarımımın çizim hali, finale kalan ilk on tasarım arasında yer aldı. Daha sonra, yarışmaya sponsor olan firmalardan Zergeran, benim tasarımıma hayat verdi.
• Tasarımcı kimliğiniz dışında, bir de dansçı yönünüz var...
Yaklaşık 18 sene Talar Dans Grubu’nda dans ettim. Yedi-sekiz sene de küçüklerin dans ettiği Talarik’te hocalık yaptım. Şimdi, Maral Dans Grubu’nun ‘Aram ve Şamiram’ adlı oyununda oynuyorum.
• Ermeni toplumunda kadın takı tasarımcıların sayısında bir artış oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Eskiden beri kültürümüzde var olan bir sanat, kuyumculuk. Bugüne dek hep usta-çırak ilişkisiyle gelişmiş ve aslında, kapalı kapıların ardında kalmış. Şimdi kadın tasarımcılar butik takı tasarımlarıyla dikkat çekiyorlar. Kapalıçarşı’yla bir tutmuyorum yapılan işleri, çünkü daha serbest düşünerek, kendi istedikleri modelleri yapıyorlar. Günümüzde de insanlar bunu bekliyor; kendilerini daha iyi ifade eden, hikâyesi olan ürünler takmak istiyorlar. Takı tasarımındaki bu gelişmeler benim çok hoşuma gidiyor.
• Takı tasarlamak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?
Hayal gücü geniş olan herkes takı tasarımı yapabilir. İnsanlar çizimlerimi gördükleri zaman “Bunu nasıl çizdin? Çok zor” diyorlar. Ben aslında, lise sona kadar, derler ya, “çöp adam bile çizemem” diye, o vaziyetteydim. Bazı teknik detaylar ve bilgileri öğrenen, biraz da resim dersi alan ve perspektif bilen biri çizimleri kurallarına göre kâğıda yerleştirebiliyor. Tabii, zamanla el alışkanlığı oluşuyor, yapa yapa alışıyorsunuz. Önemli olan hayal gücünüzün olması ve onu kâğıda dökebilmeniz.
• Gelecekle ilgili hedefleriniz neler?
Sektörde uzun yıllardır tasarım yapıyorum. Doğum yaptığım için birkaç yıldır tasarımlarımı evden yapıyorum; işten kopmamak ve elim soğumasın diye, serbest olarak da olsa, çalışıyorum. Hedefim artık kendi markamı açıp butik takı tasarımları yapmak.
• Kendi markanızla ne tarz tasarımlar yapacaksınız?
Konusu olan şeyler tasarlayacağım ama çiçeklerden ve böceklerden yola çıkmayacağım. İnsanlar tasarımlarıma baktıklarında bir kompozisyonu ve konusu olduğunu görecekler. Şu an kafamda çok net değil ne yapacağım, ama ne yapmayacağımı çok iyi biliyorum.