"Türkiye, Rojava Kürdistanı'nın iradesini tanımamak için direniyor"

Dün akşam saatlerinde Rojava'dan Türkiye'de geçmek isteyen bir kadın öldürüldü, 14 yaşındaki bir çocuk ise ateş sonucu ağır yaralandı. HDP, bugün yaptığı açıklamada sınırda sivillere ateş açanlar hakkında soruşturma açılmasını talep ediyor.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Türkiye’ye geçmeye çalışan Rojavalı 28 yaşındaki Saada Darwich isimli kadının hayatını kaybetmesi üzerine HDP bir açıklama yayımladı. Parti, sınırda sivillere ateş açanlarla ilgili idari ve cezai soruşturulma başlatılmasını talep ediyor.

Rojava’nın Derik kentinden iki çocuğu ve babası ile Türkiye tarafına geçmek isteyen Rojavalı 28 yaşındaki Saada Darwich, Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Kuştepe Köyü Şabaniye mezrası yakınlarında, askerler tarafından dün akşam saatlerinde üzerlerine açılan ateş sonucu babasının ve iki çocuğunun gözü önünde yaşamını yitirdi.

14 yaşındaki Ali Özdemir de yaralandı

Aynı saatlerde, 15 gün önce dedesini görmeye giden ve Rojava’nın Dirbesiye kentinden Kızıltepe-Şenyurt’a geçmeye çalışan 14 yaşındaki Ali Özdemir de yine askerlerin açtığı ateş sonucu ağır yaralandı. Şakağından vurulan genç, her iki gözünü kaybetti.

HDP,bugün yayımladığı açıklamada “El Kaide ve El Nusra çetecilerinin sınırı getirilerek lojistik destek bölgesi olarak kullanılmasına göz yumanların sivillere ateş açmasını” eleştirdi.

Daha önce de benzer ölümlerin yaşandığını hatırlatan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç’un imzasıyla yayınlanan açıklamadan satır başları şöyle: 

'Türkiye, Rojava Halkına saldırgan politikaları sürdürüyor'

“Türkiye, Rojava Kürdistanı’nda yaşayanların iradesini tanımamak için direniyor. Rojava’da kendini demokratik bir biçimde yönetmek için kantonlarını oluşturan; savaşa ve baskılara, sınır kapamalara ve açılan hendeklere, kurulan diplomatik ve politik tuzaklara rağmen gündelik yaşamını sürdürmeye çalışan Kürt halkına el uzatmak yerine, saldırgan politikalar sürdürülüyor. “

“Sınır komşumuz olan Rojava’da yaşayan Kürt halkı başta olmak üzere farklı halklar, Türkiye halklarının düşmanı değil, dostudur. Rojava Kürtleri, Türkiye’de yaşayan Kürt halkının akrabası, hısmı, kardeşidir. Duvarla, tel örgüyle, mayınlarla, sınırı geçmek isteyenleri vurmakla, sınırın iki yanında yaşayan Kürt halkı arasındaki ilişkiyi, fiziki ve fikri bağı, duygu birliğini engelleyeceğini düşünenler yanılıyor.”

“Kadın, çocuk demeden sivil insanlara sınırda ateş açanlarla ilgili olarak derhal idari ve cezai soruşturma başlatılmalı, sorumlular yargılanmalıdır. “