Kesablılar Beyrut’a doğru yola çıktı

Suriye’de üç yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın, ülkedeki Ermenilerin sığındığı son güvenli liman olan Kesab’a ulaşmasının ardından zor günler geçiren ve dünya basınının da gündemine yerleşen Kesablılar için, yeni bir dönem başlıyor.

LORA BAYTAR ÇAPAR
misakmanusyan@gmail.com

Suriye’de üç yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın, ülkedeki Ermenilerin sığındığı son güvenli liman olan Kesab’a ulaşmasının ardından zor günler geçiren ve dünya basınının da gündemine yerleşen Kesablılar için, yeni bir dönem başlıyor.

31 Mart’tan bu yana

Türkiye’nin Yayladağ sınır kapısına 3 km. uzaklıktaki Kesab kasabasında 21 Mart’ta başlayan çatışmaların şiddetlendiği dönemde, 31 Mart ve 5 Nisan tarihlerinde Suriyeli Ermeniler iki grup halinde Türkiye’ye getirildi. Evlerinden alındıktan sonra bir süre bilinmeyen bir noktada bekletilen Kesablılar, o tarihlerden bu yana Vakıflı Köyü’nde misafir ediliyor.

Vakıflı Köyü’ndeki Kesablılardan oluşan 18 kişilik grup, Türkiye Ermeni Patrikhanesi, Beyrut’taki Ermeni Kilisesi Önderliği ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın girişimleriyle evrakları hazırlandıktan sonra Beyrut’a İstanbul aktarmalı gidecek uçaklarına binmek üzere dün yola çıktı.

Akrabaları ve yakınları Latakia’da bulunan ancak Türkiye üzerinden Latakia’ya giden tüm yolların kapalı olması nedeniyle onlara ulaşmak için fazla umutları kalmayan Kesablılar’dan, Beyrut’ta çocukları, kardeşleri veya akrabaları bulunan ilk grup için bu, yeni bir hayatın başlangıcı anlamına geliyor. 

Birkaç gün önce Beyrut’tan gelen güzel haberle sevinci ve hüznü aynı anda yaşayan Kesablılar, yakınlarına kavuşmanın heyecanı içindeler. Kendilerini 40 günü aşkın süredir misafir eden Vakıflı Köyü sakinlerinden kopmanın verdiği hüznün yanı sıra, önlerinde duran belirsizliğin de farkındalar. Öte yandan evraklarının hazırlanmasını bekleyen altı kişilik diğer grup için yakınlarına ve akrabalarına kavuşmak henüz uzak bir ihtimal olarak gözüküyor.

Vakıflı’nın Saroyan’ı

Vakıflı’da düzenlenen vedalaşmada duygusal anlar yaşandı. Köye ilk gelen gruptaki Sırpuhi ve Satenik Titizyan kardeşlerin yanı sıra, oğulları Kevork’un ayağındaki asker botu yüzünden gözlerinin önünde katledilişine tanık olan altı kişilik Curyan Ailesi, Halepli Anahit Nine ve Nerses Amca, Marta ve Movses Arabian kardeşler, Vakıflı’nın William Saroyan’ı olarak tanınan Sirop Amca ve gece gündüz demeden canla başla çalışan eşi Dzovik Kuyrik, geçen hafta 89. yaş gününü kutlayan Agop Amca ve kardeşi Vazken Amca, geldiği günden beri kendisini odasına kapatan ve sadece yanına gelenlerle görüşen Zaven Amca, Beyrut yolculuğu için evrakları hazırlanmış olan Kesablılar… 

Kesablı misafirlerden ayrılmak Vakıflılılar için de kolay olmadı. Onlar için teselli kaynağı, Kesablıların Beyrut’ta sevdiklerine kavuşacak olmaları.

Kategoriler

Güncel Gündem