Holokost sonrası Fransa'daki yüzleşmenin irdelendiği ve Türkiye'deki bellek çalışmalarının aktarıldığı “Bir Yüzleşme Serüveni : Holokost Sonrası Fransa’da Hafıza Politikaları” başlıklı program bu Cuma tarihçi Philippe Boukara'nın söyleşisiyle son buluyor.
Yahudi Soykırımı’na dair Fransa’daki bellek dönüşümünü irdeleyen “Bir Yüzleşme Serüveni : Holokost Sonrası Fransa’da Hafıza Politikaları” başlıklı program kapsamında bu cuma senenin son konuşması gerçekleşecek. Memorial de la Shoah, Anadolu Kültür, Paris 8 Üniversitesi ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle yürütülen, Kasım’dan beri konuyla ilgili çalışan akademisyen ve uzmanların Türkiye’ye geldiği programın bu seneki son ayağında katliama karşı çıkan adil insanlar konuşulacak.
Program sorumluların tabiriyle “umut vadeden, insandan ümit kesilemeyeceğini fısıldayan” oturuma Mémorial de la Shoah’da eğitim koordinatörü Philippe Boukara, Antep Ermenileri üzerine doktora çalışması devam eden Ümit Kurt ve muhabir, editör Burçin Gerçek katılacak.
Aynı zamanda ‘Collège des Bernardins - Faculté Notre Dame’da öğretim görevlisi olan ve Fransa Yahudi-Hıristiyan Dostluk Derneği yönetici kurul üyesi Philippe Boukara, Nazi baskısına rağmen Yahudi çocuk ya da yetişkin, kadın ve erkekleri koruyan, saklayan davranışlardan, insanlardan ve onların “adil kişi” olarak tanınma süreçlerinden söz edecek. Ardından Kurt ve Gerçek de 1915’te Antep’te benzer şekilde davrananların hikayesini anlatacak.
Nora Şeni’nin moderatörlüğündeki konuşma 16 Mayıs Cuma akşamı saat 19.00’da Cezayir toplantı salonunda gerçekleşecek.
Kasım 2013’ten itibaren her ay düzenlenen konferanslarda Yahudi Soykırımı sonrası toplumların kendileriyle yüzleşme süreçleri ele alınırken Türkiye’deki bellek çalışmalarına eşlik edebilecek verileri erişilebilir kılmak hedefleniyordu.