1 Mayıs Komitesi'nde Başbakan ve İç İşleri Bakanı'na suç duyurusu

DİSK-KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinden oluşan komite bugün Çağlayan Adliyesi’ne giderek başta Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere polis şiddetinin sorumluları kamu görevlileri hakkında suç duyurusu bulundu.

1 Mayıs Komitesi, İşçi Bayramı’nda yaşanan polis şiddetinin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.

DİSK-KESK, TMMOB ve TTB  temsilcilerinden oluşan komite bugün  Çağlayan Adliyesi’ne giderek başta Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere kamu görevlileri hakkında suç duyurusu bulundu. Öncesinde yapılan basın açıklamasında  “AKP’nin yargı üzerindeki baskıları nedeniyle göstere göstere işlenen bu suç cezasız kalırsa, önce Anayasa Mahkemesi’ne sonra da İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne başvuracağımızı ilan ediyoruz” dendi.

Basın açıklamasını okuyan DİSK  Genel sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nın 39 bin polis ve 50 TOMA’yla abluka altına alındığını ve müdahale sonucu en az 60 kişinin yaralandığını hatırlatarak  Taksim Meydanı’nın kapatılmasının Anayasa'nın 90. Maddesi başta olmak üzere uluslar arası sözleşmelere göre yasadışı olduğunu ifade etti.

Açıklamadan satır başları şöyle:

'Yasaklamanın gerekçeleri zaten farazi bulunmuştu'

“1 Mayıs Taksim’de kutlanırsa kent yaşamı olumsuz etkilenir, trafik aksar” dediler. Kent yaşamı olumsuz etkilenmesin, trafik aksamasın gerekçesiyle insanların evlerine, işlerine, hastanelere gitmesini engellediler. Karşı çıkanı gaza boğdular, dövdüler. 15 milyon İstanbulluya işkence çektirdiler.'

“Dediler ki, '1 Mayıs Taksim’de kutlanırsa, provokasyon olur, kamu düzeni bozulur.' Kamu düzeni bozulmasın gerekçesiyle evlere, hastanelere gaz bombası attılar, tepki gösteren hasta yakınlarına plastik mermi yağdırdılar.”

“Tüm bu gerekçeleri 2008 1 Mayıs’ında da öne sürmüşlerdi. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi ise barışıl bir gösterinin engellenmesi için bu gerekçeleri yetersiz ve “farazi” bulmuştu. 2012 yılında alınan mahkeme kararı, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamasının düzenleyici kurumlar açısından bir hak ve sorumluluk olduğunu ifade etmişti.”

'Sorunsuz 1 Mayıs'larla yasaklamalar daha da geçersiz hale geldi'

'2010, 2011 ve 2012’de yine bu meydanda sorunsuz bir biçimde yüz binlerce insanla kutlanan 1 Mayıs’ları defalarca hatırlattık. 2008’de öne sürdükleri ve mahkemenin ikna edici bulmadığı yasaklama gerekçelerin bu kutlamalarla beraber daha da geçersiz hale geldiğini ifade ettik. Ama aklımızla dalga geçerek hukuken manası kalmamış aynı gerekçeleri tekrar öne sürdüler.'

'Kentin imar planlarında yer almayan, kentliler tarafından onaylanmayan doldurulmuş Yenikapı alanı 1 Mayıs kutlamaları için önerilerek kentlileri, kente karşı işlenen suça ortak etmek istediler.'

'Hesap sorma sürecini başlatıyoruz' 

1 Mayıs 2014 komitesini oluşturan kurumlar, DİSK-KESK, TMMOB ve TTB olarak bugün burada bir hesap sorma sürecini başlatıyoruz.

Başta Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere, 1 Mayıs’ta yurttaşların haklarını kullanmasını zorla engelleyerek suç işleyen, İstanbul halkının en temel özgürlüklerini engelleyerek işkence çektiren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz!

Sürecin takipçisi olacağını belirten Komite, suç duyurusuna karşı idari işlem başlatılmadığı takdirde önce Anayasa Mahkemesi’ne sonra da AİHM'e başvuracaklarını belirtti.

ÇHD'nin verilerine göre 1 Mayıs 2014'te 266 kişi gözaltına alındı, yaklaşık 50 kişi yaralandı. (GK)

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları