3 Temmuz 2013’te ordunun yönetime el koymasının ardından askeri rejimin hüküm sürdüğü Mısır’da, Ocak 2014’te kabul edilen yeni anayasa gereği, 26-27 Mayıs tarihlerinde yeni cumhurbaşkanı seçimleri yapılacak. İki adaylı seçime daha iki haftadan uzun bir süre olmasına rağmen, çok büyük bir sürpriz yaşanmazsa sonuç şimdiden belli.
EMRE CAN DAĞLIOĞLU
misakmanusyan@gmail.com
Mısır sokakları El Sisi’nin posterleri, grafitileri ve ona destek mesajlarıyla dolu. Medyanın da çoğunlukla El Sisi’yi desteklediği görülüyor. El Sisi’nin cumhurbaşkanı olması için başlatılan imza kampanyasına katılımın 26 milyonu bulduğu söyleniyor. Mısır’da bulunan yasal siyasi partilerden çoğu da El Sisi’ye desteğini açıkladı bile. |
3 Temmuz 2013’te ordunun yönetime el koymasının ardından askeri rejimin hüküm sürdüğü Mısır’da, Ocak 2014’te kabul edilen yeni anayasa gereği, 26-27 Mayıs tarihlerinde yeni cumhurbaşkanı seçimleri yapılacak. İki adaylı seçime daha iki haftadan uzun bir süre olmasına rağmen, çok büyük bir sürpriz yaşanmazsa sonuç şimdiden belli. Darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılıyor.
26 milyon imza
Mısır sokakları El Sisi’nin posterleri, grafitileri ve ona destek mesajlarıyla dolu. Medyanın da çoğunlukla El Sisi’yi desteklediği görülüyor. El Sisi’nin cumhurbaşkanı olması için başlatılan imza kampanyasına katılımın 26 milyonu bulduğu söyleniyor. Mısır’da bulunan yasal siyasi partilerden çoğu da El Sisi’ye desteğini açıkladı bile. Bunlardan en çarpıcı olanı ise 2012’de yapılan ülkenin ilk özgür seçimlerinden ikinci parti olarak çıkan Selefilerin Nur Partisi. Görünürde El Sisi’ye destek o kadar fazla ki, desteklenmeyenler garip karşılanıyor bile denebilir. Bu anlamda, darbeye giden yolun taşlarını döşeyen Temerrüd Hareketi’nin kurucularından Hassan Şahin ile Muhammed Abdelaziz’in hareketten atılmaları ise bu tavra önemli bir örnek. Bu desteğin bir sonucu olarak da, kamuoyu araştırmalarında El Sisi’nin oyu, Mayıs başında yüzde 70’in üstüne çıkmış görünüyor.
El Sisi’nin tek rakibi olan Hamdin Sabbahi’nin oyu ise yüzde 2 olarak görülüyor. Kerame Partisi lideri ve Halk Akımı Platformu Başkanı olan Sabbahi, “Ne ordunun siyasette rol oynamasına, ne de devrimle düşürülen polis devlet anlayışına geri dönülmesine gerek var” diyerek toplumsal uzlaşı isteyenlere hitap etmek istese de, bu tutumunun bir karşılığının olacağına ihtimal verilmiyor. El Sisi’nin sert ve uzlaşmaz tavrına karşılık, Sabbahi’nin de Müslüman Kardeşler’in toplumsal tabanına yönelik bir vaadi bulunmaması, seçimi rekabetten uzak bir şekilde El Sisi’nin kazanacağını gösteriyor.
Sisi’nin kariyeri
1954’te Kahire’de doğan Abdülfettah El Sisi, Mısır ordusunda hızlı yükselişlerle dolu bir kariyere imza attı. El Sisi, 2011’deki halk ayaklanması sonucu Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey’in en genç üyesi oldu. 2012’de düzenlenen ülkedeki ilk özgür seçimlerde iktidara gelen Müslüman Kardeşler’den cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi, koyu dindar bir Müslüman olan El Sisi’yi Genelkurmay başkanı ve Savunma Bakanı olarak atadı. Ancak 2013’te ülkede siyasi ve toplumsal gerilim tırmanınca El Sisi, seçilmiş cumhurbaşkanına sırt çevirdi. Mursi’ye karşı düzenlenen kitle gösterilerinin ardından, Temmuz 2013’te ordu yönetime el koydu. Oluşturulan sivil geçici hükümette Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı koltuğunu koruyan ve bu görevlerine ek olarak Başbakan Yardımcısı olan El Sisi, darbenin ardından muhaliflere, özellikle Müslüman Kardeşler’e yönelik katliamlara imza attı ve baskı rejimini uygulamaya koydu.