Başbakan sorunları dinledi

Başbakan Erdoğan ile Ankara’da yapılan görüşmeye katılan Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Karagözyan Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, Başbakan’ın Ermeni toplumunun sorunlarıyla yakından ilgilendiğini, bunların çözümü için önerilerde bulunduğunu söyledi. Görüşmenin olumlu havasına rağmen, hükümet ile Patriklik makamı arasında Sanasaryan İş Hanı’yla ilgili anlaşmazlık sürüyor.

ROBER KOPTAŞ
rober.koptas@agos.com.tr

Başbakan Erdoğan’ın 1915’te öldürülen Ermenilerin torunlarına yönelik taziye mesajının ardından, 1 Mayıs günü, Türkiye Ermeni toplumunun önde gelen kurumlarının temsilcileri Başbakan ve hükümet yetkilileriyle görüştü. Başepiskopos Aram Ateşyan’ın toplantı sonrası yaptığı açıklamalar basında geniş yer buldu. Görüşmede yer alan Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Karagözyan Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, Agos’a yaptıkları açıklamada, Başbakan ve diğer yetkililerin Ermeni toplumunun sorunlarıyla ilgili olarak son derece yapıcı bir tavır içinde olduğunu söyledi.

Ermeni toplumunu temsilen Ateşyan, Şirinoğlu, Gülmezgil ve Peder Şirvan Mürzyan’ın katıldığı toplantılara, hükümet kanadı adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Başbakan’ın dışişleriyle ilgili danışmanı İbrahim Kalın katıldı. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nda verilen öğle yemeğinde ise Davutoğlu ve Kalın’ın yanı sıra, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yer aldı.

Patriğin sağlığı

Görüşmeler sırasında, Başepiskopos Aram Ateşyan, soykırım kurbanlarının torunlarına yönelik taziye mesajı için Başbakan Erdoğan’a teşekkür ederken, Erdoğan ise, Ermenilerle Türkler arasında kötü günlerin geride kaldığı, sorunların çözümü için arayış içinde oldukları ve Ermenistan ile Diaspora’dan da karşı adımlar bekledikleri mesajını verdi.

Toplantıda Başbakan Erdoğan, Patrik Mesrob Mutafyan’ın sağlık durumunu sordu. Başepiskopos Aram Ateşyan ise Mutafyan’ın sağlık durumunda herhangi bir değişiklik olmadığı bilgisini verdi.

Yönetmelik karmaşası

Patrik seçimiyle ilgili ne düşünüldüğü sorusuna ise Başepiskopos Ateşyan’ın, süreç içindeki kendi rolüne ilişkin bir ayrıntıya girmeden, Ermeni toplumu içinde “patrik-eş patrik” tartışması nedeniyle seçim yapılamadığı ve konunun bu noktada tıkandığı açıklamasını getirdiği öğrenildi.

Görüşmede ele alınan konulardan biri de, uzun süredir askıda olan vakıf seçimleri yönetmeliği oldu. Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümetin cemaat vakıflarıyla ilgili en ileri seçim yönetmeliğini hazırlamak iradesine sahip olduğunu, ancak gayrimüslim topluluklar içinde bu konuda bir fikir birliği içinde olunmaması nedeniyle bir yönetmelik metnini cemaatlere dayatmak istemediklerini ifade etti.

Şirinoğlu ve Gülmezgil, Agos’a yaptıkları açıklamada, Ermeni toplumu adına devlete 7-8 farklı taslak sunulduğunu, eğer vakıfların çoğunluğu adına temsil gücü yüksek bir taslak hazırlanırsa, hükümetin bu taslağı yasalaştırma eğilimi içinde olacağını düşündüklerini söyledi. Öte yandan, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın bazı vakıf başkanı ve hayırseverleri, vakıf seçimleri yönetmeliği konusunda bir konsensüs sağlanması amacıyla 9 Mayıs Cuma günü Patrikhane’de toplantıya çağırdığı öğrenildi. 

Sanasaryan’da uzlaşı yok

Toplantıda gündeme gelen konulardan biri de halen Patriklik makamı ile devlet arasında mahkemelik olan Sanasaryan Han’ın mülkiyeti konusu oldu. Edindiğimiz bilgiye göre, Başepiskopos Ateşyan’ın, iş hanının mülkiyetinin Patriklik’e bırakılması talebine hükümet tarafından olumsuz yanıt verildi. Bu durumda, Sanasaryan Han’ın akıbetinin sürmekte olan davaya ve belki de AİHM’e bağlı olacağı tahmin ediliyor.


Dikran Gülmezgil: Diaspora’ya ulaşmak İstiyorlar

Başbakan’ın sorunlarımıza karşı son derece duyarlı olduğunu bizzat gördüm. Mesela yönetmelik sorunumuzda hükümetin yapıcı bir tavrı var ama biz toplum olarak kendi içimizde ortak bir zeminde buluşamıyoruz. Bu sorunu kendimiz çözmeliyiz. Başbakan’ın taziye açıklamasıyla yaptığı olumlu çıkışın Ermeni tarafında da bir karşılığı olmalı. Bizden özellikle Diaspora’ya ulaşmak konusunda destek istediler. Diaspora Ermenileriyle daha sık yan yana gelmek istiyorlar. Bence Türkiye’de Ermeni sorununda en ileri adımları güçlü karakterli politikacılar atabilir ve Başbakan da böyle biri.


Bedros Şirinoğlu: Sorunlarımızı da anlattık

Eğri oturup doğru konuşalım. Biz Ermeni toplumu olarak Ankara’da önceki yıllarda hiç böyle yüksek düzeyde ve samimi ağırlanmadık. Başbakan, devlet adamlığı görevini yerine getiriyor ve geçmiş haksızlıkları düzeltmek için adımlar atıyor. Biz de bunlar için teşekkürlerimizi ilettik ve mevcut sorunlarımızı da aktardık. Sorunları çözmek için bir araya gelmemiz gerekiyor ve bugünkü hükümette bu irade var. Ben bu yüzden gelecekten umutluyum. Başbakan’ın taziye mesajını önemsiyorum ve bana kalırsa Ermeni dünyasının da bu adıma olumlu karşılık vermesi gerekiyor.