Bulgar Vakfı’na Şişli Belediyesi çelmesi

Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı, Şişli Belediyesi’yle karşı karşıya geldi. Vakfın iade edilen bir mülkünün üzerinde Şişli Belediyesi’nin yeni hizmet binası inşaatı sürüyordu. Vakıf Başkanı Liaze sorunun çözülmesini istedi.

 

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı, gasp edilen mülklerinin iadesinin ardından mahkeme kapılarında. Mülklerin iadesi ile ilgili olarak çıkartılan yasal düzenlemelerin ardından Bulgar Vakfı’na, Şişli’nin en değerli arazilerinden biri 2012 yılı Haziran ayında iade edildi. 59 bin metrekarelik arazi üzerinde şu anda Şişli Endüstri Meslek Lisesi, Şişli Anadolu Teknik Meslek Lisesi, Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ve Şişli Belediyesi’nin yeni hizmet binası bulunuyor.

Yürütmeyi durdurma

Vakıf, arazisinin kullanımı için Şişli Belediyesi ve Taş Yapı inşaat şirketiyle masaya oturdu. Taş Yapı, araziyi Vakıf yönetiminden, kira gelirinin yüzde 50’si karşılığında kiraladı. Taş Yapı’nın sahibi Emrullah Turanlı, 17 Aralık Yolsuzluk Soruşturması kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Taş Yapı, araziyle ilgili proje çalışmasını sürdürürken, proje mahkemelik oldu. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nin, İstanbul 8. İdare Mahkemesi’ne yaptığı başvuru üzerine mahkeme, ara karar açıklayarak projenin yürütmesini durdurdu. Ara kararda, yıkılması gündemde olan okulların yerine yeni bir okul alanı açılması gerektiğini savundu. Taş Yapı, bu kararın ardından projede değişikliğe giderek okul için alan ayırmak yükümlülüğüyle karşı karşıya kaldı. 

Belediyeden çelme

Arazi iade edildiği sırada, Şişli Belediyesi yeni hizmet binası inşaatı devam ediyordu. Arazinin iadesiyle, belediye binasının bulunduğu alanın da tapusu Bulgar Vakfı’na iade edildi.  Vakıf, belediye ile uzun süre görüşerek soruna çözüm aradı. Vakıf, belediyeye bina için kira ödenmesi teklifi götürdü.

Uzun süre devam eden görüşmelerin ardından Şişli Belediyesi, tapunun kendilerine iadesi için mahkemeye başvurdu.  İdare Mahkemesi tapunun Belediye’ye iade edilmesine karar verdi. Araziyi iade eden Vakfılar Genel Müdürlüğü, İdare Mahkemesi’nin kararını temyiz etti.  Hukuki süreç devam ediyor.

Taş Yapı tepkili

Taş Yapı, araziyle ilgili yaptığı açıklamada kendilerine zorluk çıkartıldığını belirtmişti. Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı,  Hürriyet gazetesine verdiği röportajında, anlaşma yapıldıktan sonra Şişli Belediyesi’nin kendilerine arsanın imardan kısıtlı olduğunu açıkladığını ve bunun üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını anlattı. Arsanın 30 yıldır imarlı olduğunu söyleyen Turanlı, bakanlığın arazinin yüzde 40’ını inşaat yapılamaz duruma getirdiğini söyledi. Turanlı, “Devlet bir metrekare bile hakkı yokken arsanın büyük bölümünde değişiklik yaptı. Bir milyon metrekare inşaat alanımı 300 bine düşürdü. Avam projemizi uygulanamaz hale getirip 3 emsal sınırı getirdi. Projenin yeni hali askıda” diye konuştu.  Turanlı, sınırlama getirilmezse iki milyar dolarlık yatırım yapacaklarını da açıkladı.

 

‘Kendi kendimizi zengin ettik’

Bulgar Ortadoks Vakfı Başkanı Vasil Liaze, karşı karşıya kaldıkları hukuki zorlukları Agos’a anlattı. Liaze, “Daha zaten hiçbir şey yapamadık. Kimseden bir kuruş alabilmiş değiliz. Kendi kendimiz zengin ettik. Ortada proje yokken yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Arazinin etrafında dünya kadar bina var ama bize gelince yürütme durduruluyor. O zaman bu araziyi bize niye verdiniz” dedi.

Belediye ile olan sorunun da devam ettiğini belirten Liaze, “Belediye binası orada duracak. Yıkılacak hali yok. Belediyenin elinde tapusu vardı. Ama arazi bize iade edilince tapuyu biz aldık. Belediye 5 dönümlük yer için mahkemeye gitti ve leyhine bir karar aldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü temyiz etti. Bekliyoruz süreci. Projenin bir kenarına da okul yapılacak. Bakanlıkla görüşülüyor. Ona rağmen onay vermezlerse alsınlar araziyi elimizden. Biz küçük bir vakıfız ve bütün bu süreçle uğraşamıyoruz” diye konuştu.

 

Demir Kilise’ye bütçe yetmedi

Fatih Balat’ta bulunan Sveti Stefan Bulgar Kilisesi’nin ise restorasyonu yarım kaldı. Restorasyon bütçesinin bitmesinin ardından çalışmalar durdu. Bulgar Vakfı, 2010’da Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede kilisenin restorasyonu için destek talebinde bulunmuştu. Başbakan Erdoğan’ın talimatının ardından restorasyon için Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi ortak çalışmaya başladı. 3 milyon lira ayrılan bütçenin yüzde 60’ını Büyükşehir Belediyesi yüzde 40’ını ise İl Özel İdaresi karşılıyordu.

Osep Aznavur tarafından inşa edilen kilisenin parçaları 1892’de Viyana’dan gemilerle getirildi. Dökme demir yönetimiyle inşa edilen kilise yaklaşık 500 ton ağırlığında. Kilise İstanbul’un ilk modern kilisesi olarak biliniyor.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar