Atina’ya cami yapımı yılan hikâyesine döndü!

Yılan hikâyesine dönen Atina’ya cami yapma projesi, yerel seçim öncesi Yunanistan’ın önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.

 

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

Yılan hikâyesine dönen Atina’ya cami yapma projesi, yerel seçim öncesi Yunanistan’ın önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Mayıs’ta yapılacak seçimlerde Atina Belediye Başkanı Adayı olduğunu açıklayan Aris Spilotopulos, cami yapımı için referandum teklif etti. Spilotopulos’un bu teklifi, akıllara İsviçre’de yapılan ‘minare’ referandumunu getirdi.

Danıştay kararı

Avrupa’nın camisi olmayan tek başkenti Atina’da, Altyapı Bakanlığı’na bağlı Kamu Projeleri Genel Sekreterliği, dört başarısız ihale sonrası cami inşası için teklif sunan tek konsorsiyum (Aktor-Terna-JP & Avaks) ile henüz sözleşme imzalayamadı. To Vima gazetesinin haberine göre, sözleşmenin imzalanmama nedeni, Pire Metropoliti Serafim ile bir derneğin Danıştay’a yaptığı başvurunun henüz sonuçlanmamış olması. Kamu Projeleri Genel Sekreterliği’nin Danıştay kararını beklediği, yüklenici firmayla sözleşme imzalanması durumunda ise, ihtiyati tedbir alınması için başvuruda bulunacağına kesin gözüyle bakıldığı ve bunun da projenin gecikmesi anlamına geldiği belirtiliyor.

Yunanistan’da Mayıs ayında yapılacak yerel seçimler öncesi, Atina’ya cami yapılması siyasi malzeme olarak da kullanılmaya başlandı. Atina Belediye Başkanı Adayı ve eski Eğitim ve Dinişleri Bakanı Aris Spilotopulos, caminin Atina Belediyesi sınırları içinde olup olamayacağının referandumla belirlenmesini önerdi. Spilotopulos, milletvekiliyken Atina’ya cami yapılmasını destekliyordu.

‘Güvenlik meselesi’

Mevcut Atina Belediye Başkanı Yorgo Kaminis ise, Spilotopulos’un çark etmesine şu sözlerle tepki gösterdi: “Cami inşası için verdiği evet oyunu inkâr etmeye çalışıyor. Cami yapılmasına milletvekili olarak ‘Evet’ dedi. Siyasilerin kendilerini inkâr etmemeleri güvenilirlik meselesidir.” Atina Belediye başkanı adayı Spilotopulos’un, cami konusunda referanduma işaret etmesinin aşırı sağ oyları almak için öne sürdüğü konuşulurken, başkan adayı bu fikrini ‘katılımcı demokrasi’nin gereği olarak temellendiriyor. Spilotopulos’un bu teklifi, akıllara İsviçre’de yapılan ‘minare’ referandumunu getirdi. 2009’da yapılan referandumdan çıkan kararda, camilere minare yapılması yasaklanmıştı.

Öte yandan, Atina’ya cami yapılması Ortodoks dünyasını da yakından ilgilendiriyor. Başbakan Erdoğan, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için Atina’ya cami yapılması gerektiğini, hatta bu caminin inşasını Türkiye’nin üstlenebileceğini sık sık dile getiriyor.

Kategoriler

Güncel Dünya