Kadıköy Rum Vakfı Başkanı Yorgo Stefanopulos, 1964 sürgününün 50. yılında tarihi bir çağrı yaparak “13 bin genç Yunanistanlıya Türkiye vatandaşlığı verilsin” demişti. Merkezi Atina’da bulunan İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Niko Uzunoğlu ise, 1964 için sembolik bir düzenleme çağrısı yaptı.
1964’te Rumlar Yunanistan’a geçerken, ülkesinden sürülen insanların gözleri yaşlı.
EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr
Geçen hafta Agos’a konuşan Yorgo Stefanopulos, 1964 sürgününün İstanbul Rumlarının sonunu getirdiğini belirterek “10 yıla kadar İstanbul’da neredeyse hiç Rum kalmayacak” demiş ve şöyle konuşmuştu: “Türkiye hükümetinin sebepsiz ve haksız yere sınırdışı ettiklerinin yerine 13 bin genç Yunan’a oturma ve çalışma izni verilirse, bu iş ancak düzelecek. Ne giden Rumların geleceği var, ne de onların çocuklarının. Gidenleri çağırmak yerine, halen ekonomik krizde olan Yunanistanlılara böyle bir şey teklif edilmesi bir sonuç getirir.”
Askerlik konusu sıkıntı yaratıyor
Stefanopulos’un çağrısını, İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Niko Uzunoğlu’na sorduk. Uzunoğlu, 1964 sürgünü nedeniyle 40 binden fazla erkeğin vatandaşlıktan çıkarıldığını ve dönmek isteyenlerin önüne askerlik engelinin konduğunu söyledi: “Bu nüfusun büyük kısmının vatandaşlıklarını geri alması mümkün olmakla beraber, önlerine yaşlarından bağımsız olarak 6 bin Euro’luk bir bedel çıkıyor. Federasyon olarak, Türkiye makamlarına, ülkeden kovulduğu için askere gidemeyenlere cereme sayılacak böyle bir bedelin uygulanmaması gerektiğini ilettik. Bunun için kanuni düzenlemeler gerekiyor. Uzun süre yurtdışında kaldıktan sonra yeniden vatandaşlığa girenler için özel bir düzenleme yapılabilir.”
İkinci nesil İstanbullu Rumların vatandaşlık almalarının önündeki engellerin son dönemde kaldırıldığını ifade eden Uzunoğlu, şöyle konuştu: “1963-1981 arasında doğmuş bir çocuk, anne tarafından Rum’sa, vatandaşlık alamıyordu. Bunun sonucu olarak, babaları vatandaşlıktan çıkarılan ve söz konusu tarihler arasında doğmuş olan çocukların Türkiye vatandaşı olmaları engelleniyordu.” Sürgünün 50. yılı olan 2014’te sembolik de olsa bir düzenleme yapılabileceğini vurgulayan Uzunoğlu, “1964’te sınırdışı edilenlere ve vârislerine, özel bir düzenlemeyle Türkiye vatandaşlığı verilerek, 1964 travması sembolik biçimde de olsa telafi edilebilir” diyerek, devlete çağrıda bulundu.