“Klavye silahşorluğu yapmak kolay ama elimizi taşın altına koyup, en azından bir şeyler yapmaya çalıştım” demek için Beyoğlu belediye başkanlığına talip olduğunu ifade eden, hep sokakta olup , Beyoğlu halkının avukatı olacağım diyen CHP Beyoğlu Belediye Başkan adayı Aylin Kotil ile Beyoğlu’nu ve seçilirse neler gerçekleştireceğini konuştuk.
NAYAT KARAKÖSE
nayatk@gmail.com
Yerel yönetimde ve siyasette kadın bakışının ve kadınların yer almasının ne kadar önemli olduğunun farkında. Seçilmesi durumunda diğer kadınların da önünü açmak için çok başarılı olmak zorunda olduğunun da bir o kadar bilincinde. “Klavye silahşorluğu yapmak kolay ama elimizi taşın altına koyup, en azından bir şeyler yapmaya çalıştım” demek için Beyoğlu belediye başkanlığına talip olduğunu ifade eden, hep sokakta olup , Beyoğlu halkının avukatı olacağım diyen CHP Beyoğlu Belediye Başkan adayı Aylin Kotil ile Beyoğlu’nu ve seçilirse neler gerçekleştireceğini konuştuk.
Geçen seçimde Beyoğlu’nda 35 bin kişi oy kullanmamış. Aradaki oy farkı 15 bin. Gezi Direnişi’nden sonraki en büyük bilinçlenme, seçimde oy kullanmanın öneminin anlaşılması oldu. O yüzden oy kullanmalarını diliyorum. |
-
Belediye başkanlığına talip olmaya nasıl karar verdiniz?
Beyoğlu’nda oturuyorum; buranın iyi yönetilmediğini, sıkıntılarını birebir yaşayarak gördüm. Bir de artık şöyle bir şey var, hepimiz klavye silahşörluğu yapıyoruz ama birileri elini altına taşına koymalı. Garanti bir yerden de aday olabilirdim, fakat bu konuda farklı düşünüyorum. Kendi çocuklarıma, çocuklarımın çocuklarına en azından ben denedim, çabaladım diyebilmek için böyle bir şeye soyundum. Beyoğlu vatandaşlarının avukatı olmaya, gençlerin, vatandaşların haklarını savunmaya talibim.
-
Altı bin ev gezmişsiniz. Bu süreçte neler gözlemlediniz?
Evet, Kasımpaşa’dan, Kulaksız’a, Tarlabaşı’ndan Hacı Hücrev’e kadar her sokakta, her mahallede dolaştık, insanları dinledik, notlar aldık. Göreve gelsek hangi sokakta ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Gördük ki burada bugüne kadar belediyecilik yapılmamış, bizim çılgın projemiz, belediyecilik yapmak.
Ev kadınları için mahalle evleri yapacağız; alt katlarında kadın spor öğretmenleri eşliğinde spor yapacaklar, orta katlarını ev ortamında döşeyeceğiz, kadınların orada sosyalleşmesini sağlayacağız. Üst katında ise öğrencilerin okul sonrasında yararlanacağı etüt evi yapacağız.
-
Gençlerle ilgili ne gibi projeleriniz olacak?
1994’ten beri seçim kampanyalarında ev ev dolaşırdım. Eskiden kadınlar ve çocuklar kapıyı açardı. Bu yıl dolaştığımızda ise genelde 20-30 yaş arası erkeklerin kapıyı açtığını gözlemledik. Beyoğlu bölgesi turizmin olduğu bir bölge ama turizm meslek lisesi yok. Oysa bu kadar genç işsiz var. Turizm ve otelcilikle ilgilenenlerle temasımız olacak ve bu bölgedeki otellerle kendi bölgelerinde yaşayan gençlerin istihdam edilmesi yönünde işbirliklerimiz olacak.
-
Beyoğlu kültür sanatın merkeziyken giderek AVM’lerin ve otellerin merkezi haline geldi, bu bölgeyi yeniden kültür-sanatın merkezi haline getirmek için ne gibi planlarınız var?
Muammer Karaca Tiyatrosu’nu yeniden açacağız. Özel tiyatrolara destek vereceğiz ve mutlaka Beyoğlu Belediye Tiyatrosu’nu kuracağız. Bunun yanı sıra uluslararası çapta müzik, sinema, tiyatro festivalleri yapacağız. İstiklal Caddesi kültür ve sanat adası olacak.
-
Beyoğlu kendi bünyesinde çok zengin bir tarihsellik barındırıyor. Narmanlı Han’dan, Tokatlıyan Han’a kadar birçok mekân birer hafıza mekânı ama izler siliniyor. Bu hafızanın yeniden canlandırılması için çalışmalarınız olacak mı?
Maalesef o binalar gözükmüyor. Bu güzel binaları klima ve tabela kirliliğinden arındıracağız. Gerekirse restorasyon ve dış çehre yenilemeleri yapılacak.
-
Narmanlı Han demişken, orası ilerde belki otel belki de AVM olacak, göreve gelirseniz bunlara nasıl direneceksiniz? Belediye başkanlarını aşan durumlar da oluyor…
Kamu vicdanının rahatsız olduğu her şeye direneceğiz. Mesela şu anki belediye binası çok tarihi bir bina ve yanında iki tane çelik konstrüksiyondan garip binalar yapıldı. Göreve gelirsem o çelik konstrüksiyonları yıkıp, İspanyol merdiveni yapmak istiyorum. İnsanlar belediye binasından soyutlanmamalı, insanlar o merdivenlerden geçsin, gerekirse otursunlar, gençler keyif yapsın.
Beyoğlu bölgesi turizmin olduğu bir bölge ama turizm meslek lisesi yok. Turizm ve otelcilikle ilgilenenlerle temasımız olacak. Bu bölgedeki otellerle kendi bölgelerinde yaşayan gençlerin istihdam edilmesi yönünde işbirliklerimiz olacak. |
-
Kentsel dönüşüm Beyoğlu bölgesinde birçok insanı mağdur edebilen bir olgu. Bu konudaki gözlemleriniz neler?
Beyoğlu bölgesinde beş mahallede kentsel dönüşüm var. Bu da 80 bin kişiye tekabül ediyor. Bu insanların evleri kentsel dönüşüm adı altında gasp ediliyor; bu seçim son şansları. Geri kalan 40 mahalleye de diğer mahallelerdeki kentsel dönüşüme kayıtsız kalmamaları gerektiğini anlatıyorum. 80 bin kişi sadece göreve talip olan bizlerin değil, diğer oy kullanacak kişilerin de sorumluluğunda. O yüzden oy kullanmalarını diliyorum. Bu, mağduriyetten kurtulmada ilk aşama olacak. Geçen seçimde 35 bin kişi oy kullanmamış. Aradaki oy farkı 15 bin. Gezi Direnişi’nden sonraki en büyük bilinçlenme, seçimde oy kullanmanın öneminin anlaşılması oldu.
-
Belediyecilikte feyiz aldığınız isimler var mı?
Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, gerçekten yoktan var etti. Eskişehir’e iki yıl önce gittiğimde Japon turistler vardı. Bunları yaparken inanılmaz bir tevazu içinde yaptı. Herkes ona halen hocam diyor, kimse başkanım demiyor, çok mütevazı. Seferihisar da öyle; orada da güzel şeyler oldu. Şişli’yi de söylemeden geçemeyeceğim, oranın da çehresi çok değişti. Aydın da çok başarılı bir örnek. CHP’nin zayıf olduğu bir bölgeydi ama Özlem Çerçioğlu çok başarılı işlere imza attı.