Roy Kurtluyan, uzun süredir ABD Los Angeles’ta yaşayan ödüllü bir görüntü yönetmeni ve yapımcı. Marmaray henüz yapım aşamasındayken, National Geographic tarafından çekilen ve New York’ta düzenlenen Telly Film Festivali’nde ‘Gümüş Telly’ ödülüne layık görülen ‘Eski İstanbul’u Kurtarmak: Marmaray’ın Sırları’ adlı belgeselin görüntü yönetmenliğini yapmış.
ZEYNEP EKİM ELBAŞI
zeynepekim@agos.com.tr
‘Çapraz Ateş’te Christopher Walken da varHollywood’un Oscarlı oyuncularından Christopher Walken’ın da rol aldığı ‘The Power of Few’ (Çapraz Ateş), beş hikâyeden oluşuyor. Filmde birbiriyle alakasız gibi görünen beş sıra dışı karakterin yaşamlarını anlatan bu hikâyeler, aslında bir bütünün parçaları. Film, hayatta alınan kararların, bir bireyin kendisinin yahut etrafındaki kişilerin yaşamlarını nasıl etkilediğini konu alıyor. |
Roy Kurtluyan, uzun süredir ABD Los Angeles’ta yaşayan ödüllü bir görüntü yönetmeni ve yapımcı. Marmaray henüz yapım aşamasındayken, National Geographic tarafından çekilen ve New York’ta düzenlenen Telly Film Festivali’nde ‘Gümüş Telly’ ödülüne layık görülen ‘Eski İstanbul’u Kurtarmak: Marmaray’ın Sırları’ adlı belgeselin görüntü yönetmenliğini yapmış. Bir diğer önemli ödül ise hem yapımcılığını, hem de görüntü yönetmenliğini üstlendiği ‘Çapraz Ateş’le (The Power of Few) gelmişti; film, geçen Eylül ayının sonunda Los Angeles’ta düzenlenen Arpa Film Festivali’nden ‘En İyi Film’ ödülüyle dönmüştü. Roy Kurtluyan, 1971 yılında Kurtuluş’ta doğmuş.
Çocukluğunu ve ilk gençliğini Feriköy, Şişli ve Kurtuluş’ta geçirmiş. 18 yaşını doldurduğunda, ABD’de yaşayan anneannesinin yanına gidip, burada sinema ve televizyon eğitimi almaya karar vermiş. Sinemaya duyduğu büyük tutkuyla gittiği Amerika’daki ilk günlerinde birçok zorluk yaşamış, ancak bunları yavaş yavaş aşmış. “İngilizce öğrendikten sonra hamburgercide, dondurmacıda vs. çalışarak ufak ufak hayatımı kazanmaya başladım” diyor.
Ardından Los Angeles Valley College ve Pierce College’da tiyatro eğitimi alan Kurtluyan, birçok tiyatro oyununda rol almış. Fakat sinemacı olma arzusu ağır bastığından, San Diego Üniversitesi Film ve Televizyon Bölümü’ne kayıt olmuş. Üniversite yıllarında birkaç kısa ve bir de uzun metrajlı filmin görüntü yönetmenliğini yapmış. Mezun olduktan sonra tekrar Los Angeles’a taşınmış ve Hollywood’da, sinema sektöründe çalışmaya başlamış. Hollywood’a adım atabilmek için çok çabaladığını söyleyen Kurtluyan, “Sinema patronlarıyla iletişim kurmak çok zordu. Okulda işin tüm teknik kısmını öğreniyorduk, fakat sıra pratiğe ve kapıları zorlamaya gelince afallıyorduk” diyor. ‘Sabrın sonu selamettir’ sözünden hareketle yılmadan kapıları aşındırdıktan ve kendine bir alan açtıktan sonra pek çok yapımda çalışmış.
15’in üzerinde film çeken ve National Geographic için çeşitli belgesellerde görüntü yönetmenliği yapan Roy Kurtluyan, şu an ‘New Circuit Films’ adlı bir reklam şirketinin sahibi. Bir yandan sinema filmleriyle uğraşırken, bir yandan da, Toyota, Microsoft gibi büyük şirketlerin reklam filmlerinin yönetmenliğini yapıyor. Uğur Yücel tarafından çekilen ‘Yazı-Tura’ filminde çalışmak üzere 2003 yılında Türkiye’ye de gelen Kurtluyan, şimdilik sinema yolculuğuna ABD’de devam ediyor.
Arpa Film Festivali
1995 yılında Los Angeles’ta kurulan Arpa Film, Müzik ve Sanat Derneği tarafından, 1997 yılından beri düzenlenen Arpa Film Festivali, savaş, sürgün, kültürel çoğulculuk, çok kimliklilik gibi konuları işleyen filmcilerin yapıtlarına odaklanıyor. Festivalin yönetim kurulu başkanı Sylvia Minassian, sosyal ve kültürel meseleleri konu edinen yönetmenlerin filmlerini desteklemenin Arpa’nın üstlendiği görevlerden biri olduğunu söylüyor.
Hollywood sinemacılarından oluşan bir jüri, festivalde ‘En İyi Uzun Metraj Film’, ‘En İyi Kısa Film’, ‘En İyi Belgesel’, ‘En İyi Müzik Videosu’ ve ‘En İyi Animasyon’ ödüllerini dağıtıyor. Son 10 yıldır Hollywood’daki Mısır Sineması’nda düzenlenen ve her yıl 20 ila 34 ülkeden katılan filmler arasında Türkiye’nin de bulunduğu festivalde, Özcan Alper’in ilk uzun metrajlı filmi ‘Sonbahar’, ‘En İyi Film’; Mahsun Kırmızıgül’ün ‘New York’ta Beş Minare’ ve Mehmet Binay ve Caner Alper’in ‘Zenne’ adlı filmleri ise ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü almıştı. Festivale bu yıl Türkiye’den Serli Nişanyan’ın ‘Kral Yolu’ filmi katıldı. Her yıl 2500’ü aşkın sinemacıyı ağırlayan Arpa Film Festivali, Hollywood’un en ünlü festivallerinden biri.