Binlerce Alevi ‘eşit yurttaşlık’ talebi için Kadıköy’deydi

Alevi kurumları ve cemevleri tarafından, Kadıköy’de “Biz Aleviler inkârcı ve asimilasyoncu politikalara karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü için alanlardayız” sloganıyla miting düzenlendi.

Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Altıyol’dan toplanan gruplar, sloganlar atarak Kadıköy Meydanı’na geldi. Saygı duruşuyla başlayan mitingde konuşan Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Mehmet Tural, Alevilerin inanç ve felsefesinde, etnik ve kimliksel ayrılıklar bulunmadığını belirterek, “Herkesle eşitiz, kardeşiz” dedi.

Cami-cemevi projesinin samimi olmadığını söyleyen Tural, “Bizleri Sünni kardeşlerimizle farklı inanç anlayışı ve tapınma biçimleriyle zorla bir araya getirip çatıştırmak, asimile etmek istiyorlar. Buna Sünni dostlarımız da biz Aleviler de rıza gösteremeyiz” ifadelerini kullandı.

Tural, Türkiye’de yaşayan Rum ve Ermeni azınlıklara mallarının iade edildiğini kaydederek, “1925 yılında Alevi dergâhlarının mallarına da el konulmuştur. Bu malların bir kısmı hala devletin elinde, bir kısmı da eşe dosta peşkeş çekilmiştir. Dolayısıyla Alevilerin talebi şudur: El konulan, gasp edilen mallarımızı bize iade edin. Biz bunları size yediremeyiz. Bunları sizden talep ediyoruz. Haklarımızın ve mallarımızın iadesi, hukuki, ahlaki ve vicdani bir sorumluluktur” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise, “Biz, kâinatın aynasıyız, Türkiye’nin gerçeğiyiz. Türkler, Kürtler, Ermeniler, Romanlar, Aleviler, Antikapitalist Müslümanlar, Çarşı’dan gelenler, Gezi Meydanı’nı inletenler, hepsi burada, Türkiye burada. Bunu görmeyenler kördür, sağırdır” dedi.

Garip Dede Dergâhı Başkanı ve Dedesi Celal Fırat, mitingi, Alevileri ötekileştirmek isteyenlere “Dur” demek için düzenlediklerini belirterek, “Bizi 3-5 kişi olarak lanse eden şahıslara söylemek isteriz ki; Alevi kurumları hepsi bugün, buradalar. Burada olmayanlar bizim nazarımızda düşkünler” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Tolga Sağ, Gani Pekşen ve Muharrem Temiz konser verdi.

AA