Başbakan: Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu? Olur

Türkiye’nin dört bir tarafından ve İstanbul’un 39 ilçesinden, ‘asrın projesi’ Marmaray’ın açılışına tanıklık etmek isteyen vatandaşlar, törenin gerçekleştirileceği Üsküdar Meydanı’nı doldurdu. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan da tören alanında yerini aldı. Başbakan Erdoğan kürsüye ‘Üsküdar’a giderken’ şarkısıyla geldi.

Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dışında Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden 9 bakan katıldı.

Törende kürsüye ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çıktı.

Topbaş: Marmaray, Türkiye’nin tarihine vurduğu bir mühürdür

Çok anlamlı bir günde birlikteyiz. Tarihe tanıklık ediyoruz. Bugün dünyada yeni bir değişim yaşanmakta. Sayın Başbakan’ımıza İstanbul sevdasının bir yansıması olarak İstanbullular adına tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Cumhuriyetin 90’ncı yılı taçlanıyor. Marmaray, tarihe medeniyete, barış ve refaha yeni bir kapı açıyoruz İstanbul’dan. İstanbul’da gelişim var, hamle var heyecan var.  Marmaray, Türkiye’nin tarihine vurduğu bir mühürdür.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu: Marmaray projesi kıtaları ülkeleri buluşturuyor

Üstat Necip Fazıl’ın ifadesiyle çiçeğe altın yaldızı, suyu telli pullu, ay ve güneşin ezelden iki İstanbullu olduğu aziz şehirde bugün sevinç ve gururumuz var. Gururluyuz çünkü Cumhuriyetin 90’ncı yılını kutluyoruz. Tarih şehri İstanbul bugün insanlık tarihine kudretli ismine layık derin bir imza atıyor.

Doğu Roma ve Osmanlı’nın ihtişamına şahitlik yapan medeniyet sahnesi tarih sahnesinde parıldıyor. İstanbul Marmaray projesiyle kıtaları ülkeleri buluşturuyor. İstanbul’a bu cazibeyi kazandıran Sayın Başbakan’ımıza ve Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu projede emeği geçen saygıdeğer bakanlarımıza, yerli yabancı tüm çalışanlarına teşekkürlerimi iletiyorum.

Erdoğan: Hayırlı Olsun

Sayın Cumhurbaşkanım, sayın konuk cumhurbaşkanı, değerli Meclis Başkanı’mız, Japonya ve Romanya’nın değerli başbakanları, ülkemizin değerli yargı yöneticileri, dost ve kardeş ülkelerden aramızda bulunan değerli bakanlar, ülkemizin değerli bakanları, değerli büyükelçiler, kıymetli misafirler, hanım efendiler beyefendiler, elbette bugün yaşadığımız büyük gururun hem sahibi hem de öncelikli muhatabı olan aziz İstanbullular sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Marmaray’ın İstanbul’a ülkemize tüm insanlığa hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Sultan ikinci Mehmet’i yad ediyorum

“Hüner bir şehr bünyâd etmektir; reâyâ kalbin âbâd etmektir” demişti bu şehrin fatihi. 1453’te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade ettiği gibi İstanbul’u imar etmek için çalışmış, halkın gönlünü âbâd etme vazifesini bizlere miras olarak bırakmıştır. Sultan İkinci Mehmed’i rahmet yad ediyorum.

Özellikle 29 Ekim’de açmak istedik

Asrın projesi Marmaray’ı anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Evet, bugün cumhuriyetimizin kuruluşunun 90’ncı yıl dönümünü kutluyor, milletçe yurt içinde ve yurtdışında coşkuyu yaşıyoruz. Marmaray’ı özellikle 29 Ekim’de açmak istedik.

10. yılda demirağlarla gurur duyuyorduk

Bu kardeşinizde bu şehirde doğdu, bu şehirde büyüdü, şimdi de Üsküdar’da yaşıyor. Bugün yaşadığımız gurur Türkiye’nin gururudur. Ama bugün yaşadığımız gurur cumhuriyetimizin birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin 10. yıldönümünde demir ağlarla gurur duyuyordu.

10. yılın kazanımlarına yenilerini ekleyerek demir ağlarını, kara yolu, deniz yolu ağlarını kat kat artırarak 90’ncı yılda benzer bir gururla idrak ediyoruz.

Mustafa Kemal kırık dökük bir gemiyle…

Cumhuriyetimizin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. Nasıl zorlu bir yol olduğunu hiç unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan İstanbul’dan Samsun’a ulaşmak için kırık dökük bir gemiyle Karadeniz’in o meşhur çılgın dalgalarıyla mücadele etmiş, Samsun’a ulaşmıştı.

Kurtuluş Savaşı’mızı kağnılar üzerinde taşınan cephaneyle başarıya ulaştırdık. Destanlar yazdık. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Yolun medeniyet olduğunu, bağımsızlık, kalkınma olduğunu milletçe çok yakından tecrübe ettik.

Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 km yol yapılmışken, 11 yılda 17 bin kilometre yol ekledik. Yapılan yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. Hızlı tren hatlarıyla, uçaklarla, uzakları yakın ederken, kuzeyi güneyle doğuyu batıyla kucaklaştırdık.

Göreve geldiğimizde 26 havaalanı var. Bugün 50 havaalanını aşmış durumdayız. Cumhuriyetimizi sadece ulaştırma ağlarıyla ayağa kaldırmak noktasında olmadık. Aynı zamanda kardeşlik birlik ve dayanışma ağlarıyla adalet eşitlik demokrasi ağlarıyla nakış nakış işleyerek çok daha güçlü bir yapıya kavuşturduk:

Marmaray sadece iki kıtayı birbirine bağlamakla kalmıyor 150 yıl önceki hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray bu aziz milleti inandığı zaman neleri yapacağını görebileceği bir imanla buluşturuyor.

İşte onun için diyorum ki Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil. Aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray İstanbul’un olduğu kadar 81 vilayetin projesidir. Az önce Abe güzel bir şey söyledi. Japonya ile İstanbul’u birleştirmek. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu? Olur.

Marmaray Pekin’den Londra’ya kadar tüm dostlarımızın projesidir. Şimdi Japonya ile bir başka adımı atıyoruz. O adım da inşallah Sinop’taki nükleer enerji projesini Japonya-Fransa-Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz.

Burada denizin altından geçecek bu trenler. Yolcuları olduğu kadar sevgiyi muhabbeti aşkı kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır.

Biliyorsunuz bununla bitmiyor. 2015’te de inşallah otomobillerin geçeceği tüp geçitleri de bitiriyoruz. Otomobiller de inşallah o tünelden geçecekler. Aynı yıl üçüncü köprüyü de bitiriyoruz. 76 milyon aziz milletimin de dost ve kardeş tüm dünya halklarının da bilmesini isteriz ki biz Marmaray’ı tarihimize yaraşır şekilde barışın kardeşliğin üzerine inşa ettik.

Herkes bu tabloda pay sahibidir

Bizi sevsin ya da sevmesin, bize oy versin ya da vermesin. Her bir kardeşim bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz bu büyük projeyi başlatan tamamlayan olduk. Ama biliniz ki 150 yıl önce hayalini kurandan, bugün bu şehirde aynı dönemde yaşayana kadar herkes bu tabloda pay sahibidir. Marmaray hepimizin eseri. Ülkemizin eseridir. Her zaman bir şey söylüyoruz. Biz bu milletin efendisi değiliz, biz bu milletin hizmetkârıyız.

Marmaray’a kardeş kazandıracağız

Denizin altına inşa edeceğimiz tüp geçitle de, en kısa zamanda Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Üçüncü köprüyü, havalimanını, körfez geçişini tamamlayıp projelerimize yenilerini ekleyeceğiz. Sadece birkaç ay içinde İstanbul’u hızlı trene de kavuşturacağız.

Marmaray biliyorsunuz şu gördüğünüz boğaz ters yöne iki akıntının olduğu ve 62 metre derinliğinde tüp tünelle kıtaları birleştiren bir yapı olma özelliği taşıyor.

Asrın projesi Marmaray inşasındaki titizlikle, sağlamlığıyla, bir ulaşım projesi olduğu zaman tarihin altın harflerle yazacağı bir sanat eseri oldu.

Tarihi eserleri dünya medeniyetine kazandırdık

Balıkların göç yollarına engel olmayacak şekilde düşündük. Belirlediğimiz sürede bitmesine mani olsa da tarihi eserleri dünya medeniyet tarihine kazandırdık. Bugünden itibaren iki kıta arasındaki süreyi 4 dakikaya indiriyoruz. 

Burada bir şeyi söyleyeceğim. Bu inşaat süresince çevre esnafıyla bütün oturanıyla rahatsız oldu. Burada rahatsızlıklar verdik. Ben Üsküdarlı hemşerilerime diyorum ki hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Ve bu bir kutlu doğumdu. Allah kazadan beladan bizi korusun diyorum.

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya