Dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle yüzleşme ve mağdurlardan özür dileme süreçlerine odaklanan ‘Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür’ sergisi, Tophane’deki Depo’da kapılarını açtı. Türkiye’ye de geçmişle yüzleşme çağrısı yapan Agos, bu hafta, Hrant Dink’in ‘Ali topu bir kez de Agop’a atsa’ sözüne atıfta bulunarak ‘Ali topu Agop’tan özür dile’ manşetiyle çıktı.
-
Dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle yüzleşme ve mağdurlardan özür dileme süreçlerine odaklanan ‘Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür’ sergisi, Tophane’deki Depo’da kapılarını açtı. Serginin akademik danışmanlığını, toplumsal barışın tesisi için kamu yönetimi ve sivil toplumun çabaları konusunda dünyanın en yetkin isimlerden kabul edilen Prof. Elazar Barkan yapıyor.
-
Serginin fikir babası işadamı İshak Alaton, “Açık sözlü olalım” diyerek, esas derdin şimdiye kadar süren inkar politikaları olduğunu vurguluyor: “1915 tartışması, 6-7 Eylül olayları, 12 Eylül’ün insanlık dışı uygulamaları, şu günlerde çok yoğun tartıştığımız ‘Barış Süreci'ne giden yolda yaşanan hatalar titizlikle irdelenmesi ve devlet tarafından uzlaştırıcı adımlar atılması gereken konulardır.”
-
Tarihsel Adalet ve Barış Enstitüsü’nün kurucusu Prof. Elazar Barkan, “Yurtdışında Türkiye 'ekonomik mucize'siyle değil, Türk-Ermeni ilişkileriyle konuşuluyor. Konu gündemden kalkmıyor. Bir noktada özür dilenmesi kaçınılmaz görünüyor. Özürler, maalesef mağdurlar özrü hak ettiği zaman ortaya çıkmıyor; uzun soluklu bir siyasi aktivizm ve basınç gerekiyor. Bugün mücadele sivil toplum alanında” diyor.
- ‘Bir Daha Asla’ sergisi, sivil toplum alanında yıllardır süren mücadelenin yeni bir halkası. Bu halkaya bundan sonra yenileri eklenecek. Ve bir gün Agos’un kurucusu Hrant Dink’in “Ali topu bir kez de Agop’a atsa” hayali gerçekleşecek; Ali topu Agop’a atmakla kalmayacak, geçmişte yaşanan pek çok acı için ondan özür dileyecek. En önemlisi de, geleceği birlikte kurabilmek için ona elini uzatacak.